Moldova nu are nevoie de prag electoral, Arcadie Barbăroşie
https://www.ipn.md/ro/moldova-nu-are-nevoie-de-prag-electoral-arcadie-barbarosie-7965_995342.html
O ţară în care prezenţa la urnele de vot nu este obligatorie, aşa cum este Moldova, nu are nevoie de prag electoral. De această părere este analistul politic şi directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, transmite Info-Prim Neo.
„Nu are rost să se pună un anumit prag dacă cetăţeanul are libertatea să voteze în general sau nu”, a declarat directorul IPP în cadrul unei conferinţe de presă.
Arcadie Barbăroşie e de părere că despre pragul electoral trebuia să se discute înainte de referendumul din 5 septembrie 2010, rezultatele căruia nu au fost validate din cauza prezenţei scăzute la urnele de vot.
Analistul este împotriva modificării legii supreme. „În 2000 Constituţia a fost modificată împotriva lui Petru Lucinschi. Acum vor să o modifice în favoarea alianţei de guvernare. Dar aceasta nu e o fustă pe care o asortezi după sezon, e lege supremă în stat”, a accentuat directorul IPP.
Referindu-se la legalitatea referendumului constituţional planificat în primăvară, analistul a menţionat că legislaţia interzice desfăşurarea unui referendum pe aceeaşi întrebare mai des decât o dată la doi ani. „Pentru a nu încălca legislaţia ei vor folosi o altă formulă, însă esenţa rămâne aceeaşi. Formal, problema din aprilie nu va coincide cu cea din septembrie 2010. Alianţa va încerca să nu încalce Constituţia. Mesajul nostru este că nu poţi să te joci cu legea supremă pentru a rezolva o problemă”, a declarat Arcadie Barbăroşie.
Analistul politic Igor Boţan a spus, la aceeaşi conferinţă, că nu se va mira dacă AIE va formula pentru referendum o întrebare de tipul: „Statisticile arată că ţările cu regim parlamentar trăiesc mai bine. Vreţi să avem regim parlamentar în Moldova?”.
Cei doi analişti îndeamnă alianţa de guvernare să renunţe la organizarea unui referendum şi declară că liderii politici vor avea o imagine foarte bună dacă vor declara public că au decis, pentru a nu tensiona situaţia, să nu mai facă scrutinul constituţional şi să aleagă un preşedinte de ţară.
AIE a declarat că în Moldova, nu mai târziu de luna aprilie, va fi organizat un plebescit pentru a îmbunătăţi Constituţia, a pune capăt crizei politice, a nu admite pe viitor blocaje precum asemenea celui din prezent, când şeful statului nu poate fi ales.