logo

Moldova nu are de ales, decât respectarea memorandumului cu FMI, opinii


https://www.ipn.md/ro/moldova-nu-are-de-ales-decat-respectarea-memorandumului-cu-fmi-opinii-7978_1036245.html

Republica Moldova nu are de ales, decât să respecte memorandumul semnat cu Fondul Monetar Internațional. Cu ratingul ei, Republica Moldova nu s-ar putea împrumuta la alte bănci internaționale. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Watchdog” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

În opinia analistului Victor Ciobanu, în condițiile actuale, Republica Moldova nu are de ales. Fondul Monetar Internațional vine la solicitările guvernelor ca un creditor de ultimă instanță, atunci când balanța de plăți este deficitară și nu prea se văd alte resurse. Potrivit lui, cu ratingul ei, Republica Moldova nu s-ar putea împrumuta la alte bănci internaționale. „Ar fi pur și simplu o tâmpenie să nu accesăm acești bani, care comparativ cu băncile comerciale, sunt și la o rată foarte avantajoasă. Aici nu există dilemă și nu există alternativă”, a spus analistul.

Alexandru Fală, director de programe la Centrul Expert Grup, susține că memorandumul semnat de FMI și Republica Moldova nu presupune sume foarte mari de bani. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale memorandumului cu FMI este însuși faptul că acesta reprezintă „lumina verde” pentru alți donatori externi de a finanța Republica Moldova”, spune Alexandru Fală.

Potrivit lui, acest lucru este foarte important. „Dacă o să privim atent anumite evoluții din ultimii ani, o să observăm că investițiile publice sunt puternic corelate cu finanțările externe. Or, în mare parte finanțările externe merg spre finanțarea acestor investiții publice”, a menționat director de programe de la Centrul Expert Grup.

În luna noiembrie anul trecut, Fondul Monetar Internațional a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere – circa 178,7 milioane de dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI.