Moldova nu a avansat în eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei
https://www.ipn.md/ro/moldova-nu-a-avansat-in-eforturile-de-prevenire-si-combatere-7967_994331.html
Republica Moldova ocupă locul 112 din 183 de ţări care au intrat în clasamentul privind Indicele Perceperii Corupţiei (IPC), prezentat de către Transparency International. Potrivit TI-Moldova, ţara nu a întreprins suficiente măsuri care ar putea influenţa vizibil situaţia în prevenirea şi combaterea corupţiei, transmite Info-Prim Neo.
Indicele Perceperii Corupţiei în Republica Moldova a fost stabilit în baza a opt studii.
Ţara a înregistrat acelaşi scor ca şi anul trecut – 2,9 puncte, dar pe fundalul altor state şi-a schimbat poziţia în clasament. Anul trecut Moldova deţinea poziţia 108 din 178 de ţări, a menţionat la o conferinţă de presă Ianina Spinei, expert TI-Moldova.
IPC se calculează pe o scară de la 0 până la 10. „0” semnifică cel mai înalt nivel de percepere a corupţiei, fapt ce indică asupra unei situaţii alarmante, iar „10” – cel mai scăzut.
Ianina Spinei a menţionat că pe parcursul anului 2011 Republica Moldova a înregistrat unele schimbări pozitive în ceea ce priveşte cadrul legal anticorupţie. Au fost adoptate modificări la Legea cu privire la conflictul de interese şi Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public. De asemenea, a fost adoptată Strategia Naţională Anticorupţie pentru anii 2011-2015 (SNAC), a fost elaborat şi transmis în Parlament proiectul Strategiei de reformare a sistemului judiciar. Este în proces de dezbateri proiectul Strategiei de reformare a CCCEC.
Totuşi, măsurile întreprinse nu au fost suficiente în vederea combaterii şi prevenirii corupţiei. „Procesul de adoptare a SNAC a durat 7 luni. Grupul de Monitorizare a SNAC nu a activat în decurs de 11 luni, deci nu a exercitat o presiune asupra instituţiilor statale pentru a aplica eficient politici de prevenire şi combatere a corupţiei. Cu o mare întârziere a fost aprobată noua componenţă a Grupului de monitorizare a SNAC”, a spus Ianina Spinei.
TI-Moldova a venit cu un set de propuneri vizavi de Planul de acţiuni 2012 pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pentru anii 2011-2015. Măsurile ţin de de prevenirea şi combaterea corupţiei în sectoarele cum ar fi cel financiar, bugetar şi cel fiscal, în sectorul asigurări, în sectorul energetic etc.
Transparency International a lansat pe 1 decembrie Indicele Perceperii Corupţiei 2011 la Berlin, Germania. Clasamentul IPC 2011 include 183 ţări. Cea mai bună situaţie se atestă în Noua Zelandă (9,5 puncte), în Danemarca (9,4 puncte) şi în Finlanda (9,4 puncte). Coreea de Nord (1,0 puncte) şi Somalia (1,0 puncte) au cel mai înalt indice de percepere a corupţiei. Este de remarcat că 2/3 din ţările incluse în clasament au un scor al IPC mai mic de 5 puncte, ceea ce atestă o situaţie destul de gravă în prevenirea şi combaterea fenomenului corupţiei.