logo

Moldova mai are de făcut mulți pași pentru a obține asistența macrofinanciară, eurodeputat


https://www.ipn.md/ro/moldova-mai-are-de-facut-multi-pasi-pentru-a-obtine-7965_1040244.html

Deputatul Parlamentului European Siegfried Mureșan este de părere că asistența macrofinanciară a UE nu poate fi acordată atât timp cât autoritățile din Republica Moldova nu demonstrează că lucrează doar în interesul cetățenilor. Concluziile Consiliului Uniunii Europene referitoare la relațiile cu Moldova, adoptate luni, 26 februarie, de miniștrii de externe ai statelor membre, arată clar că aceasta mai are mulți pași de făcut pentru a beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, menționează eurodeputatul într-o declarație politică de presă, citată de IPN.

„Există condiționalități tehnice și politice foarte clare pentru ca prima tranșă din acești bani să fie eliberată. Ele țin de respectarea statului de drept, combaterea corupției și, mai ales, de punerea în acord a legislației electorale cu recomandările Comisiei de la Veneția. Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiționalități, altfel banii nu vor putea fi acordați”, spune Siegfried Mureșan.

Potrivit eurodeputatului se vede că Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul privind asocierea economică și politică cu Republica Moldova, însă autoritățile de la Chișinău trebuie să urgenteze implementarea reformelor stabilite de comun acord în cadrul Acordului de Asociere pentru ca cetățenii Republicii Moldova să se bucure pe deplin de beneficiile apropierii de UE: instituții consolidate și modernizate, o justiție mai bună, școli și spitale mai bune, o economie mai competitivă.

„Așteptările cetățenilor sunt clare: vor o justiție independentă și o guvernare mai bună. Uniunea Europeană a înțeles acest lucru, de aceea va folosi toate instrumentele pe care le are să se asigure că reformele așteptate de oameni sunt accelerate și că rezultatele sunt concrete. Și eu vreau ca banii europeni să ajungă la Chișinău, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe garanția că vor fi folosiți de instituții reformate care utilizează banii cât mai eficient în interesul cetățenilor”, a declarat Siegfried Mureșan.

Discutând relația cu Moldova, Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene și-a reafirmat luni, 26 februarie, sprijinul pentru țară, însă a subliniat că acest sprijin este condiționat de realizarea a mai multe reforme reale, în special în domeniul justiției, luptei anticorupție și economiei. Consiliul și-a exprimat dezamăgirea că unele recomandări ale Comisiei de la Veneția privind sistemul electoral nu au fost respectate. Printre problemele nerezolvate se numără lipsa unui consens național privind reforma electorală și vulnerabilitatea candidaților din circumscripțiile uninominale în fața influenței oamenilor de afaceri sau a altor actor externi.