logo

Moldova îşi sărbătoreşte tricolorul


https://www.ipn.md/ro/moldova-isi-sarbatoreste-tricolorul-7967_1004923.html

Ziua drapelului naţional al Republicii Moldova este sărbătorită la nivel naţional pentru al treilea an consecutiv, la 27 aprilie, după ce în 2010 s-a decis să se revină la marcarea acestei zile. Pentru prima şi ultima dată până în 2010 sărbătoarea a fost marcată în 1990, transmite IPN.

Cu ocazia Zilei drapelului naţional, în localităţile Vădeni (Soroca), Bălăneşti (Nisporeni) şi Lărguţa (Cantemir) are loc arborarea tricolorului pe noile catarge, instalate conform Dispoziţiei din 2 iulie 2012.

Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale – albastru, galben şi roşu, având proporţiile de 1:2 între lăţime şi lungime. Tricolorul a fost desemnat oficial drept drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului legislativ, fiind arborat pentru prima dată pe cupola Parlamentului de către Gheorghe Ghimpu, fondatorul Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei.

Drapelul Republicii Moldova este asemănător cu cele ale Andorrei şi Ciadului. Este de asemenea asemănător cu cel al României, dar diferă prin proporţia dintre lăţime şi lungime (2:3 al României), prin nuanţa albastrului (cobalt în România, albastru azuriu în Republica Moldova) şi prin prezenţa stemei pe culoarea galbenă. Steagul îmbină vechiul însemn heraldic al Moldovei – cap de bour.

Conform unor descrieri istorice, pentru prima oară tricolorul albastru-galben-roşu a fluturat la 29 iulie 1839, pe muntele Pleşuva în zona Comarnic-Prahova, România. Din 1917 tricolorul a fost adoptat şi de către moldovenii din Basarabia.

Din 1940, când teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost anexat la URSS, moldovenilor li s-a impus un drapel roşu-verde. Mai mulţi tineri din Orhei au fost împuşcaţi, iar alţii au fost condamnaţi la ani grei de închisoare după ce în noaptea de 24 decembrie 1940 au arborat tricolorul pe sediile unor instituţii statale. La începutul lui 1945, 4 bărbaţi din Ocniţa şi Edineţ, au înălţat tricolorul în localitate. Toţi patru au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. Iar la 28 iunie 1966 în orăşelul Alexăndreni, de lângă Bălţi, un bărbat a confecţionat un tricolor românesc şi l-a atârnat pe coşul fabricii de zahăr. A fost arestat şi condamnat la doi ani privaţiune de libertate.