Moldova îşi propune să valorifice experienţa avansată în domeniul tehnologiilor informaţionale
https://www.ipn.md/ro/moldova-isi-propune-sa-valorifice-experienta-avansata-in-domeniul-tehnologiilor--7966_979527.html
Imbunătăţirea reglementărilor pentru a spori concurenţa în sectorul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor (TIC), competitivitatea companiilor ce activează în acest sector, constituie subiectele principale de discuţie în cadrul seminarului de două zile, desfăşurat de Banca Mondială cu Autoritatea de Dezvoltarea Infocomm din Singapore, International Enterprise Singapore şi Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor al R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Melanie Marlett, directorul BM pentru Moldova a menţionat că TIC pot avea un rol strategic în dezvoltarea administraţiei publice, a afacerilor, în prestarea serviciilor pentru cetăţeni. În prezent, serviciilor TIC le revine 10 la sută din PIB-ul ţării, ceea ce denotă că există rezerve în utilizarea acestor resurse.
Ea şi-a exprimat speranţa că experienţa de succes din Singapore, acumulată în ultimii 30 de ani în domeniul guvernării electronice, colaborarea sectorului de stat cu cel privat în acest domeniu, va impulsiona activităţile privind transformarea şi modernizarea sectorului public din Moldova.
Premierul Vlad Filat a relevat că guvernul va fi un jucător proactiv şi va utiliza din plin TIC pentru ameliorarea mediului de afaceri, intensificarea şi modernizarea dialogului sectorului public cu cel privat, cu societatea civilă.
„Noi înţelegem că trebuie să că creăm şi condiţii ca activitatea în aceste domenii să fie şi atractivă, şi eficientă. Şi pentru 2010 am ajuns la concluzia ca să fie păstrată taxa 0 la impozitarea acestor activităţi în vederea dinamizării lor”, a specificat premierul.
Alexandru Machedon,directorul companiei Starnet, a salutat dialogul început între guvern şi companiile din domeniul TIC. „Cu guvernarea precedentă acest dialog a fost foarte anevoios, practic, nu s-a făcut nimic pentru demonopolizarea sectorului, în afară de aceasta au fost protejate unele companii, cea ce a condus la instalarea concurenţei neloiale pe piaţă. Sperăm că acum uşile se vor deschide şi vom discuta sincer problemele ce s-au acumulat. E vorba despre modificarea legislaţiei, în special, în ceea ce ţine de demonopolizarea infrastructurii comunicaţiilor, implementarea unor tehnologii informaţionale de nouă generaţie. Şi, bineînţeles, aşteptăm lansarea unor proiecte sociale, care ar putea fi implementate prin crearea unor parteneriate între instituţiile publice şi companiile private”, a adăugat Machidon.