Moldova îşi propune o nouă abordare a procesului de atragere a investiţiilor
https://www.ipn.md/ro/moldova-isi-propune-o-noua-abordare-a-procesului-de-atragere-a-investitiilor-7966_989219.html
În premieră, în anul curent ministerul Economiei va pilota o nouă strategie de atragere a investiţiilor străine directe, transmite Info-Prim Neo, cu referire la Sergiu Ciobanu, viceministru al Economiei.
Ciobanu a specificat că Moldova are nevoie de investitori, care ar aduce în ţară atât capital, cât şi tehnologii, cunoştinţe şi ar avea poziţionări solide pe pieţele externe.
„De asemenea capacităţi dispun corporaţiile transnaţionale. De aceea noi vom „ ţinti” către asemenea investitori şi sperăm ca „ţintirea” să ne aducă rezultate. Noi avem o experienţă pozitivă în acest sens, cu compania Draexlmaier Grup Automotive la Bălţi şi vom continua”, a specificat el.
Sergiu Ciobanu a relevat că în ultimul timp au fost identificate mai multe instrumente noi de atragere a investiţiilor. Pe lângă cele 7 zone economice libere, Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Aeroportul Internaţional Mărculeşti, unde sunt aşteptaţi investitorii, recent au fost lansate 9 studii de fezabilitate pentru deschiderea parcurilor industriale pe baza unor întreprinderi aparţinând statului, unor platforme industriale cunoscute, dar şi pe terenuri, aflate în proprietatea autorităţilor publice locale, unde infrastructura va fi construită de la început (parcuri de tip greenfield). La Ţarigrad, Drochia, un parc industrial a fost deschis recent de un investitor privat.
A fost modificată şi completată Legea privind parteneriatul-public privat care va permite atragerea investiţiilor în sfera ocrotirii sănătăţii, educaţiei, prestării serviciilor comunale şi în alte domenii importante.
Potrivit viceministrului, ministerul a elaborat un proiect de decizie, care a şi fost transmis guvernului şi care prevede crearea unui consiliu, ce va coordona procesul de atragere a investiţiilor şi de implementare a tuturor proiectelor investiţionale strategice.
În plin proces de restructurare se află Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exporturilor care, în opinia ministerului, trebuie să devină o agenţie specializată, ce ar presta servicii calificate şi diverse potenţialilor investitori străini şi locali.