Uniunea Europeană se bazează pe reguli clare şi transparente, pe valori democratice, iar Republica Moldova spre aceasta tinde. Aceasta au declarat preşedintele, Nicolae Timofti, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, la deschiderea Orăşelului European. Şeful statului a spus că Moldova îşi merită prezenţa în marea familie europeană, transmite IPN.
Nicolae Timofti a menţionat că acum în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” e o atmosferă de sărbătoare în care continuă să se marcheze constituirea, acum 66 de ani, a Uniunii Europene. „Europa unită a devenit o fortăreaţă a democraţiei, provocările însă nu au ocolit nici Europa secolului 21. Astfel, bătrânul continent se confruntă cu una dintre cele mai mari crize – a emigranţilor, dar şi cu o criză a securităţii. Dar sunt sigur că vor fi găsite soluţii pentru a depăşi aceste provocări. Am fost alături de cei care au avut de pătimit în urma sângeroaselor atentate”, a spus şeful statului.
Preşedintele a spus că ziua când Acordul de Asociere cu UE a fost ratificat va rămâne în istoria ţării. De asemenea, libera circulaţie pentru cetăţenii moldoveni a adăugat încă o victorie pe agenda europeană a ţării şi e un mesaj politic de încurajare din partea partenerilor europeni. „Drumul nostru european este ireversibil, avem nevoie de politicieni cu voinţă care să stârpească flagelul corupţiei. Contăm pe susţinerea partenerilor europeni ca să avansăm pe calea reformelor”, a mai spus Nicolae Timofti.
Pirkka Tapiola a spus că cei care au fondat UE au văzut integrarea ca cea mai bună soluţie pentru a asigura pacea pe continent şi au avut dreptate. „Proiectul european nu doar că a făcut de neconceput un alt război, dar a devenit şi cel mai de succes proiect paşnic din lume. Relaţia dintre UE şi Republica Moldova este probabil cea mai puternică şi cea mai ambiţioasă dintre toate relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri. Acesta este susccesul nostru comun. Republica Moldova este foarte apropiată familiei europene şi ca în orice familie relaţiile noastre se bazează pe valori comune, încredere reciprocă şi dialog onest”, a spus ambasadorul.
Motto-ul UE este „Unitate prin diversitate!”, iar diplomatul crede că aceste cuvinte reprezintă şi Republica Moldova. Pe parcursul anilor acesta a observat că aici pot trăi paşnic oameni care vorbesc limbi diferite, care au culturi diferite, religii diferite. Aceata este esenţa unei naţiuni europene. Oamenii din Republica Moldova pot vedea în UE cum respectarea regulelor de joc fac posibilă obţinerea succesului.
„UE e fondată pe reguli clare şi transparente, la fel cum este şi relaţia noastră cu Moldova. Acordul de Asociere ne oferă un cadru pentru dezvoltarea parteneriatului nostru politic cu un scop comun de reformare a ţării. Reformele pe care le susţine UE au scopul de a oferi oamenilor oportunitatea să locuiască într-o ţară cu norme şi reguli egale pentru toţi. Cu Zona de comerţ liber aţi câştigat accesul la cea mai bogată piaţă din lume, care oferă posibilitatea economiei de a creşte şi o şansă ca viaţa oamenilor să devină mai bună”, a mai spus Pirkka Tapiola.
Sâmbătă, 14 mai, în Grădina Publică a fost inaugurat Orăşelul European, unde doritorii pot participa la lecţii de limbi străine, pot încerca mâncare europeană şi asculta muzică. De asemenea, aceştia pot afla mai multe despre proiectele europene implementate în Moldova. În următoarele zile în Orăşelul European vor avea loc proiecţii de filme, dar şi alte acţiuni cu tematică europeană.