logo

Moldova învaţă de la Polonia cum să absoarbă banii europeni


https://www.ipn.md/ro/moldova-invata-de-la-polonia-cum-sa-absoarba-banii-europeni-7967_1017355.html

Republica Moldova învaţă de la Polonia cum să acceseze şi să utilizeze fondurile programelor europene. La o conferinţă internaţională desfăşurată la Chişinău de către Business Consulting Institute, în parteneriat cu Fundaţia poloneză PAUCI, s-a menţionat că Polonia are cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor proiectelor de asistenţă europeană, iar experienţa acesteia este importantă pentru Republica Moldova, transmite IPN.

Krzysytof Filcek, coordonator de proiect la Fundaţia PAUCI, a declarat că este extrem de mulţumit de colaborarea cu Republica Moldova. În alte state s-a dovedit destul de complicat de elaborat şi implementat proiecte, însă în Moldova s-a observat interesul autorităţilor faţă de atragerea asistenţei în ţară.

În cadrul conferinţei s-a mai spus că Moldova are încă de muncit la calitatea proiectelor înaintate spre finanţare, acest lucru fiind important în contextul în care pentru proiectele transfrontaliere în perioada 2014-2020 sunt propuse finanţe în valoare de peste 80 de milioane de euro.

Lucreţia Ciurea, şefa Direcţiei monitorizare şi evaluare a Cancelariei de Stat, a comunicat că pe platforma amp.gov.md pot fi găsite informaţii despre proiectele cu asistenţă străină implementate până acum, dar şi despre cele care sunt în desfăşurare. În arhiva platformei sunt înscrise 1751 de proiecte deja realizate, în valoare totală de 4,22 miliarde de euro, şi 366 de proiecte nefinalizate încă, în valoare de 2,36 miliarde de euro. În ultimii ani, cea mai mare asistenţă a mers către domeniile transport şi depozitare, Guvern şi societate civilă, afaceri, agricultură, apă şi canalizare. Cel mai mare donator este Uniunea Europeană.

Conferinţa internaţională „Accesarea şi utilizarea fondurilor programelor europene de cooperare transfrontalieră: experienţa comunităţilor locale din Republica Moldova şi Polonia” este parte a proiectului „Instruirea comunităţilor locale din Republica Moldova pentru utilizarea eficientă a fondurilor programelor europene de cooperare transfrontalieră”, sprijinit financiar de către Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei. Viorica Şcerbina, manager de proiect la Business Consulting Institute, a comunicat că proiectul a permis instruirea a 50 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ONG-urilor. Aceştia au participat la diferite seminare şi vizite de informare, iar ca rezultat au fost ajutaţi la elaborarea a 8 proiecte care ulterior au fost înaintate spre finanţare.