logo

Moldova intră în stare de urgență. Parlamentul a aprobat propunerea premierului Recean


https://www.ipn.md/ro/republica-moldova-va-intra-in-stare-de-urgenta-parlamentul-7967_1109869.html

În Republica Moldova va fi instituită starea de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. Inițiativa legislativă a fost prezentată în plenul Parlamentului de către prim-ministrul Dorin Recean, transmite IPN.

Această stare de urgență va fi instituită începând cu 16 decembrie

„Să înțeleagă agenții Kremlinului și acei agenți care sunt în această sală: planul de destabilizare a Moldovei nu va reuși. Cetățenii vor vedea astăzi cine ține cu Kremlinul și cine ține cu poporul”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Decizia a fost luată în contextul riscurilor legate de o posibilă sistare a livrărilor de gaze de către „Gazprom”-ul rus în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.

Declararea stării de urgență poate oferi guvernului instrumente mai largi pentru gestionarea unei posibile crize energetice, se arată în nota informativă a Guvernului, trimisă Parlamentului.

Autoritățile ar putea cumpăra mai ușor energie electrică de pe piața din România, chiar dacă aceasta va fi mai scumpă, decât energia procurată de pe malul stâng al Nistrului. Importul din România poate acoperi deficitul creat de lipsa gazelor în regiunea transnistreană.

Tot în starea de urgență, autoritățile pot dispune raționalizarea consumului de electricitate și aloca bani necesari pentru procurarea energiei. Totodată, pot fi luate, prin procedură simplificată, decizii necesare asigurării cu resurse energetice, inclusiv prin derogare de la normele legale obișnuite.

În cadrul discuțiilor de instituire a stării de urgență, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, lider al fracțiunii BCS, și-a exprimat indignarea față de atitudinea pe care premierul o manifestă față de opoziție. „Voi puteți conduce Republica Moldova fără ură, fără atacuri murdare și inutile? V-am susținut prima dată la instituirea stării de urgență, dar nu vom mai tolera fărădelegile voastre. Republica Moldova va deveni un stat puternic doar atunci când legea va exista pentru toți”, a declarat Vlad Batrîncea.

Deputatul BCS, Grigore Novac, a îndemnat Guvernul să renunțe la instituirea stării de urgență, considerând că nu este necesară în condițiile în care resursele energetice sunt, teoretic, asigurate. „Premierul ne-a asigurat că avem energie și că suntem independenți energetic. Dacă avem tot ce ne trebuie, de ce este necesară starea de urgență?”, a întrebat Novac.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Marcela Adam, a vorbit despre necesitatea instituirii stării de urgență în energetică. „Spre deosebire de politica agresivă a Rusiei, Guvernul proeuropean al Republicii Moldova este hotărât să-și protejeze cetățenii, indiferent de partea Nistrului unde se află, și să evite o criză umanitară. Instituirea stării de urgență în sectorul energetic este o măsură necesară pentru a oferi sprijin cetățenilor din regiunea transnistreană și pentru a gestiona riscurile impuse de Rusia și Gazprom. Noi știm să ne asumăm responsabilități și Guvernul are pregătirea și determinarea necesară pentru a asigura securitatea tuturor cetățenilor țării”, a spus deputatul PAS.

Proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență a fost votat de 56 de deputați PAS.