logo

Moldova în epoca post-adevăr, Experții IPN


https://www.ipn.md/ro/moldova-in-epoca-post-adevar-expertii-ipn-7978_1043171.html

Urmărind emisiunile posturilor de televiziune din Republica Moldova, în special a media-holding-urilor, îți dai seama că țara noastră a pășit ferm pragul epocii post-adevăr. S-ar părea cam târziu, la mai bine de un deceniu de la editarea în 2004 a cărții lui Ralph Keyes The Post-truth Era. Dar asta nu înseamnă că am rămas prea mult în urmă. Nu, vehicularea noțiunii de post-adevăr a atins cote impunătoare abia recent, în 2016, când the Oxford Dictionaries a declarat post-adevărul cuvântul anului. Dicționarele explicative ne dezvăluie, de o manieră reducționistă, și sensul politicii post-adevăr, care se bazează pe discursul public fluidizat de mijloacele media angajate, inclusiv a rețelelor sociale, care repetativ apelează preponderent la emoțiile oamenilor pentru a le modela convingerile, folosind aceiași argumentare pentru eludarea realităților social-economice și politice.

Întâmplător sau nu, dar odată cu triumful, în 2016, a noțiunii de post-adevăr, nouă ni se inspiră cu insistență că anume în 2016 a început o nouă etapă în guvernarea Republici Moldova, evident sub tutela coordonatorului executiv. Naivii de noi, credeam că actuala guvernare își trage originile încă din revoluția anului 2009, iar dacă există un punct de referință special pentru actuala guvernare, atunci el este legat de furtul miliardului. De bună seamă, citind rapoartele și rezoluțiile partenerilor noștri de dezvoltare, credeam că elucidarea circumstanțelor furtului miliardului, identificarea și pedepsirea făptașilor, reformarea organelor de drept care au monitorizat, dar n-au împiedicat furtul miliardului, sunt priorități majore ale guvernării. Acum ne convingem că nu este așa. Accentele sunt mutate pe alte priorități și realități, edificate prin intermediul propagandei media-holding-urilor. Doar se apropie alegerile parlamentare, care ar trebui să instaureze o nouă clasă politică la guvernare, în baza unui nou sistem electoral.

Apropierea alegerilor, care încă nu se știe dacă vor avea loc, a declanșat un val de inițiative și reforme, care săptămână după săptămână se revarsă asupra noastră ca din cornul abundenței: maturizarea economiei; reforma migrației muncii; cetățenie vs. investiții; proprietăți legalizate vs. 3% din cost; reforma fiscală, reducerea impozitelor și contribuțiilor sociale; majorarea pensiilor, salariilor primarilor, profesorilor, etc.; Prima Casă I, II și III; tichete de masă; magazine sociale în varianta „Merișor”; reforma reformei educației; uniforme școlare; reforma instituției medicilor de familie; armată profesionistă; izgonirea armatei ruse din Transnistria; Arena Chișinău. Să avem pardon, dacă am omis ceva. Cine poate rezista necopleșit de avalanșa acestor inițiative inovatoare? Și toate acestea după furtul doar a unui singur miliard!

Urmărind media-holding-ul democrat ne putem doar imagina cum implementarea acestor reforme și inițiative va schimba imaginea Republicii Moldova. Cum bogătașii străini vor face coada pentru obținerea pașaportului moldovenesc în schimbul a câtorva sute de mii de dolari. Străzile pline cu oameni fericiți, împovărați de pachete cu produse alimentare, procurate în magazinele sociale „Merișor”.  Viitorul asigurat de elevi disciplinați, în uniforme școlare, care studiază împreună materia pentru clasele I-IV, ca la Țepilova. Această reformă a educației poate fi extinsă și pentru studierea în comun a elevilor din clasele V-VIII, de ce nu și din clasele a IX-XII. Astfel, pot fi evitate optimizările școlilor în lipsa celor peste 2000 de profesori și pot fi salvate localitățile de la dispariție. Un factor important este că elevii mai mari, din clasele comasate, îi vor putea învăța pe cei mai mici deprinderile de viață, în mod natural, ne mai trebuind predarea acestui curs special. Cei aproximativ 1600 de medici de familie vor putea profesa liber meseria lor ca întreprinzători, în cele vreo 1600 de localități existente, făcându-și concurență reciprocă. Dar nu între ei personal, ci între localitățile în care vor profesa. Așa, pacienții vor putea alege nu doar medicul de familie, ci și localitatea în care vor prefera să-și facă profilaxie în lipsa medicilor specializați. În Chișinău, taximetriștii după reforma fiscală, vor deveni amabili și vor oferi pasagerilor bonuri de plată. Ei vor putea organiza excursii turistice în perimetrul triunghiul: Prima Casă 1 – Prima Casă 2 – Prima Casă 3, cu adresele respective: str. Cantemir 1 – str. Armenească 44/3 – bl. Ștefan cel Mare 103. Judecătorii, care au demonstrat întregii lumi independența justiției moldovenești după invalidarea alegerilor primarului de Chișinău, vor continua să exploreze opera lui Veaceslav Platon Republica Moldova – spălătorie pentru zonele off-shore, la realizarea căreia unii dintre ei au contribuit nemijlocit. De asemenea, ne putem imagina cum Rusia, sub presiunea opiniei publice internaționale, a diferitelor rezoluții și a armatei noastre profesioniste în devenire, își retrage prezența militară ilegală din Transnistria. Cetățenii de acolo, se uită cu invidie peste Nistru la succesele Moldovei modernizate, iar noi, cu condescendență, îi invităm să dăm uitării obidele reciproce, să participe la alegerile pentru Parlamentul nostru, în circumscripțiile uninominale create special pentru ei. Astfel să punem capăt neînțelegerilor de mai mult de un sfert de veac. Și multe, multe alte lucruri interesante ni le putem imagina sub avalanșa acestor frumoase inițiative și reforme ale guvernanților noștri.  

Dar să nu-și imagineze cineva că doar democrații dispun de mijloace și mașinărie de modelare a opiniei publice înainte de alegeri. Nu e așa, de astfel de mijloace, e adevărat mai modeste, dispun și alte partide. De exemplu, șeful statului, Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor, este încrezător că Moldova are viitor! Deși nu e foarte clar ce fel de viitor. Astfel, potrivit documentelor oficiale ale Partidului Socialiștilor, acest viitor este în Uniunea Economică Eurasiatică. Pe de lată parte, în discursul său pentru recentul Forum Crans Montana șeful statului afirmă că dezvoltă strategii pentru ca Moldova să fie pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană, atunci când problema respectivă se va pune pe agendă. Dar asta contează mai puțin. Este important că media-holding-ul socialist ne convinge că Moldova ar putea deveni o livadă înfloritoare, un fel de Sadova la dimensiuni naționale, cu râuri de miere și maluri de căpșuni, în care nu se mai termină concertele, iar corurile bisericești interpretează imnuri și nu contează ale căror țări... Un fel de Noul Ierusalim, edificat cu suportul Patriarhului Kiril, care împreună cu Igor Dodon, intenționează să pună și temelia unei noi Biserici la Chișinău. Aceasta urmează să se întâmple chiar în toamna anului curent, în cadrul Festivalului Familiei. După festival, reprezentanți ai diferitelor familii... din Malta, Cipru, Sicilia etc., ar putea să-și cumpere cetățenie moldovenească în schimbul a câtorva sute de mii de euro, lucru agreat de către șeful statului. Cineva ar putea spune că așa se vinde Patria pe bucăți. Ca să nu se întâmpla așa ceva, se preconizează plasarea unor filtre foarte speciale. Noii cetățeni vor trebuie să accepte convertirea la ortodoxie și trecerea testului privind orientarea sexuală. Asta se poate rezolva prin instituirea unei agenții speciale, activând sub egida Președinției.

Dacă cineva crede că optimismul media-holding-urilor democrat și socialist este iluzoriu în lipsa resurselor financiare, atunci greșește. Noi doar am fost asigurați de șeful legislativului că: „Intenționăm să angajăm o firmă de avocatură internațională care să calculeze prejudiciul cauzat de prezența armatei ruse în Transnistria timp de 25 de ani”. S-ar putea să fie vorba de zeci de miliarde de dolari! În astfel de circumstanțe, mai contează hârtiile partenerilor de dezvoltare, tot felul de rezoluții, angajamente? Evident, nu! Moldova poate avea un viitor suveran, fără rezoluții din afară! Dacă-i așa, atunci poate ajungem la concluzia că nici de alegeri parlamentare nu mai avem nevoie. Ce folos că am avut alegeri ale primarului de Chișinău, care au fost anulate de justiția noastră independentă? Mai e nevoie oare de alegeri parlamentare, în condițiile când anunțata noua clasă politică deja muncește din greu, producând inițiative inovatorii pe bandă rulantă! Cum se zice, să dea Domnul să aibă sănătate și putere exponenții acestei noi clase politice coordonate. În acest sens, se pare că nu e întâmplător că șeful legislativului, care anterior ne asigura că alegerile parlamentare vor avea loc în noiembrie a.c., acum vorbește deja de perioada decembrie – martie 2019. Deși, există rumori insistente că..., de parcă asta mai contează! 

Experții IPN