logo

Moldova ia un credit de 40 mln dolari pentru renovarea a 94 de şcoli


https://www.ipn.md/ro/moldova-ia-un-credit-de-40-mln-dolari-pentru-renovarea-a-94-de-scoli-7967_1004249.html

Republica Moldova a semnat un acord cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind contractarea unui credit de 40 de milioane de dolari pentru renovarea a 94 de şcoli de circumscripţie. Proiectul de ratificare a acordului a fost avizat pozitiv de către Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, transmite IPN.

Creditul este prevăzut pentru o perioadă de 25 de ani, inclusiv 5 ani perioada de graţie. Dobânda va fi de 1,25% anual. Ministerul Educaţiei are o listă preventivă a şcolilor care urmează să fie renovate, dar mai pot fi făcute modificări. La selectarea şcolilor se ţine cont de numărul copiilor, calitatea studiilor oferite şi perspectivele pentru viitor ale instiuţiei.

Preşedintele Comisiei protecţie socială, Vladimir Hotineanu, a spus că ar fi bine să se facă maximum 3 tipuri de proiecte de renovare, care să fie aplicate la toate instituţiile implicate în proiect. Astfel, a sugerat parlamentarul, se pot face economii.

Deputaţii au solicitat ca Ministerul Educaţiei să transmită în Parlament strategia de reformare a sistemului de învăţământ, după care au avizat pozitiv ratificarea acordului de creditare.