logo

Moldova ia la Geneva premiul special pentru inovația Front-Office Digitization


https://www.ipn.md/ro/moldova-ia-la-geneva-premiul-special-pentru-inovatia-front-7967_1095754.html

Republica Moldova a primit la Geneva premiul special pentru proiectarea serviciilor digitale în cadrul concursului organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) și GovStack. Premiul a fost acordat pentru Platforma „Front-Office Digitization” (FOD), o soluție de digitizare a serviciilor publice, dezvoltată de echipa Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Guvernamentale, implementat cu suportul Grupului Banca Mondială, transmite IPN.

Republica Moldova a concurat alături de alți 50 de participanți, inclusiv din țări avansate din punct de vedere digital, precum Singapore, Germania, Portugalia. Proiectele au fost examinate timp de aproape trei luni, iar printre criteriile de evaluare au fost și alinierea la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, precum promovarea creșterii economice incluzive și durabile, construirea unei infrastructuri rezistente și stimularea inovației.

Directoarea AGE, Olga Tumuruc, a menționat că premiul acordat de ITU și GovStack, în cadrul WSIS 2023, reprezintă un semn de recunoaștere a valorii și oportunităților oferite de Platforma FOD în procesul de prestare a serviciilor publice în mod digital.

Platforma „Front-Office Digitization” este un sistem ce permite proiectarea și dezvoltarea rapidă a front-office-urilor de servicii publice electronice. Componentele FOD sunt utilizate pentru a configura și dezvolta ușor și rapid sisteme individuale pentru prestatorii de servicii guvernamentali. Opțional, FOD poate fi integrat cu orice back-office existent al furnizorilor de servicii. Principalii beneficiari ai serviciilor bazate pe FOD sunt cetățenii, întreprinderile și prestatorii de servicii publice.

Platforma FOD se axează pe reutilizarea datelor și a altor platforme și instrumente electronice disponibile pentru a simplifica solicitările de servicii publice, pentru a minimiza timpul necesar soluționării unei cereri și pentru a asigura operațiuni eficiente de back-office. Această abordare creează o infrastructură tehnică scalabilă și durabilă pe care beneficiarul poate continua să construiască servicii. Ca urmare, utilizatorii nu trebuie să meargă fizic la furnizorul de servicii publice pentru a solicita, plăți sau a primi serviciul. În cazul cererilor de documente doar electronice, documentul se livrează exclusiv prin mijloace electronice.

În Republica Moldova, această platformă este integrată cu toate sistemele de e-guvernare precum: registrele digitale (MConnect), cele de identitate și verificare (MPass), plăți (MPay), mesagerie (MNotify). Platforma FOD este deja utilizată pentru servicii precum Extras din Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali; Extras din Registrul bunurilor imobile; Extras din Registrul actelor de stare civilă. Alte trei servicii digitale bazate pe FOD sunt în proces de dezvoltare.