logo

Moldova găzduiește peste o sută de mii de refugiați din Ucraina


https://www.ipn.md/ro/moldova-gazduieste-peste-o-suta-de-mii-de-refugiati-7967_1088327.html

Peste o sută de mii de refugiați din Ucraina au rămas în Republica Moldova, fiind cazați în centrele instituite de autorități, la rude sau pur și simplu au fost primiți în familii. În țară, până acum au fost autorizate 78 de centre de plasament temporar pentru refugiați, cu o capacitate totală de 6 478 de locuri, dintre care în jur de 5 100 de locuri sunt ocupate, transmite IPN.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că Guvernul întreprinde măsuri pentru a le asigura refugiaților transportul spre alte destinații. Este vorba inclusiv despre organizarea zborurilor neregulate. Deja există solicitări pentru primele curse care ar putea fi efectuate în Germania și Turcia. De asemenea, a fost instituită cursa special gratuită de tren Căușeni-Iași, cu oprire la Chișinău. Graficul acestei curse este anunțat zilnic. Ajunși la Iași, refugiaților le este pus la dispoziție transport gratuit spre Aeroportul Internațional Iași și spre Gara Centrală.

„Vreau să mulțumesc statului român pentru suportul pe care ni-l oferă și în această perioadă. Ieri Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României a decis acordarea pentru Republica Moldova a unei asistențe în cantitate de aproximativ 155 de mii de litri de motorină și 150 de mii de litri de benzină. De asemenea, vom primi cinci mii de tone de păcură. Această asistență este acordată cu titlu gratuit în urma solicitărilor făcute către Guvernul României și ne va ajuta să reducem impactul crizei. Aceste cantități de benzină și motorină acoperă necesitățile autorităților statului în gestionarea crizei migranților pentru 15 zile”, a notat premierul.

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a declarat că în adăposturi de urgență și centre de plasament sunt în acest moment identificate peste 13 mii locuri de plasament pentru refugiați, dintre care 8200 sunt ocupate.

Marcel Spatari a menționat că la centrele de plasament au fost colectate donații care sunt distribuite de către voluntari. Cât despre ajutoarele umanitare oferite de către comunitățile de moldoveni de peste hotare, ministrul a precizat că acestea pot fi transmise prin intermediul asociațiilor obștești.

„În multe centre de plasament persoanele rămân o zi-două și merg mai departe. Capacitatea centrelor de plasament și a adăposturilor de urgență în acest moment este suficientă. Este adevărat că avem nevoie în continuare de produse. Și aici i-aș îndemna pe cei care doresc să facă donații să doneze produse alimentare și produse igienice, dar să se abțină de la donații de haine de exemplu, pentru că avem un stoc destul de mare de haine. Avem nevoie de resurse financiare pentru a gestiona aceste procese pe termen lung, dar lucrăm cu organizațiile internaționale și vom implementa mecanisme atât pentru refugiați, cât și pentru familiile care au găzduit refugiații”, a mai spus ministrul.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a precizat că zilnic în cele 44 de centre de cazare de pe teritoriul municipiului psihopedagogii și pedagogii sociali monitorizează climatul psihologic general şi profilul psihologic individual al refugiaților pentru a identifica persoanele ce necesită ajutor individualizat. Pentru refugiații care au nevoie de ajutor în diminuarea stărilor de alertă se identifică spații pentru a asigura o intimitate în consilierea psihologică.