logo

Moldova este țara ajutoarelor de stat de milioane de euro, IDIS


https://www.ipn.md/ro/moldova-este-tara-ajutoarelor-de-stat-de-milioane-de-euro-7966_1040815.html

Republica Moldova este fabrică de stimulente economice sub diverse instrumente, inclusiv ajutoare individuale acordate atât de către autoritățile publice centrale, cât şi de cele locale. Este constatarea unui studiu prezentat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, transmite IPN.

Potrivit experților, ajutoarele de stat înregistrează tendințe substanțiale de creștere. În același timp, fondurile alocate pentru susținerea întreprinderilor mici şi mijlocii scad în fiecare an de aproximativ trei ori. O atare intervenție pe piață nu este una care soluționează eșecuri de piață. Din contra, creează o concurență neloială, a remarcat consultantul IDIS „Viitorul”, Georgeta Mincu.

Potrivit ultimelor date, în anul 2015, stimulentele financiare pentru soluționarea eșecurilor de piață din surse bugetare au constituit 260 de milioane de euro, iar din surse externe – 330 de milioane euro. În topul domeniilor cu cele mai mari ajutoare de stat sunt: servicii de interes economic și general (utilități și infrastructură) – un miliard de lei, serviciile financiare – 734 de milioane de lei, cercetare și inovare – 285 de milioane de lei. În timp ce pentru susținerea ÎMM-urilor și crearea locurilor de muncă ajutorul de stat în 2015 a constituit doar 35 de milioane de lei.

„O schemă de stimulente ar trebui să fie deschisă pentru toate dimensiunile întreprinderilor și să acorde o atenție deosebită nevoilor speciale ale ÎMM-urilor. Sistemul de stimulente ar trebui să aibă criterii clare de atribuire și conceput astfel încât să fie cât mai ușor de utilizat, la costuri administrative scăzute atât pentru întreprinderile participante, cât și pentru furnizorii de stat”, sugerează Georgeta Mincu.

Autoarea studiului recomandă reducerea ponderii ajutorului de stat acordat sub formă de renunțări la venituri bugetare (scutiri, reduceri, amânări) și să fie majorate ajutoarelor acordate sub formă de cheltuieli bugetare (fonduri se susținere a antreprenorialului, investiții în tehnologii și echipamente moderne, garanții financiare și credite preferențiale). Totodată, autoritățile trebuie să elimine acordarea ajutorului individual și să crească numărul de măsuri acordate prin scheme de ajutor de stat, transparente și deschise tuturor operatorilor economici care doresc să aplice.