logo

Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE, Comisia Europeană


https://www.ipn.md/ro/moldova-este-pregatita-sa-inceapa-negocierile-de-aderare-la-7965_1105028.html

Comisia Europeană anunță că Republica Moldova a îndeplinit condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Aceeași constatare este făcută și pentru Ucraina. „Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de către cele două țăriˮ, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisei, precizând că acum decizia se află în mâinile statelor membre. Într-un comentariul ca urmare a acestui anunț, autoritățile de la Chișinău au menționat că Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor, transmite IPN.

Biroul pentru Integrare Europeană precizează că în raportul Comisiei Europene către Comitetul reprezentanților permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă UE – principalul grup de pregătire a Consiliului – Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat sprijinul țărilor membre ale UE în parcursul european al Republicii Moldova. „Le mulțumim statelor care au transmis, ieri, Președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie - Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia”, a menționat viceprim-ministra.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.