logo

Moldova este încurajată să consolideze rezultatele obţinute în sectorul energetic


https://www.ipn.md/ro/moldova-este-incurajata-sa-consolideze-rezultatele-obtinute-in-sectorul-energeti-7966_1019299.html

Moldova a obţinut rezultate în reformarea sectorului energetic, dar acestea urmează a fi consolidate. Despre aceasta s-a menţionat în cadrul evenimentului de încheiere a proiectului  de asistenţă tehnică pentru implementarea Programului de Susţinere a Politicilor Sectoriale - Asistenţă pentru reforma sectorului energetic (AT-PSPS Energie).

Potrivit viceministrului economiei, Tudor Copaci, obiectivul principal al proiectului a fost de a sprijini Guvernul şi Ministerul Economiei, precum şi instituţiile locale, în sporirea securităţii aprovizionării cu energie, în îmbunătăţirea eficienţei energetice, precum şi a promovării energiei regenerabile şi co-generării. „Realizarea acestor reforme a fost posibilă datorită suportului financiar pentru bugetul de stat, acordat de UE sub formă de grant, în sumă de 40 mln euro. Pe parcursul a trei ani, consultanţii din partea Consorţiului EXERGIA SA(Grecia) au acordat zilnic asistenţă ME, instituţiilor locale pe tot spectrul de reforme în sectorul energetic şi Moldova a realizat majoritatea obiectivelor convenite în sectorul energetic, reuşind să primească în cadrul celor trei tranşe 90 procente din fondurile promise  de UE. Ba mai mult, aceste fonduri au fost sporite cu 10 mln euro”, a specificat Copaci.

Mariana Botezatu, şefă de direcţie la Ministerul Economiei, a menţionat că în cadrul proiectului de asistenţă tehnică au fost actualizate documentele de politici energetice, a fost elaborat proiectul de lege privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. „În special, trebuie menţionat suportul acordat la afirmarea Fondului de Eficienţă Energetică. Au fost elaborate modele de descriere a proiectelor, ghiduri pentru beneficiarii de finanţare din acest fond, metodologii transparente de evaluare a proiectelor prezentate”, a relevat responsabila de la minister.

„Prioritatea noastră a fost de a stabili bazele legale necesare pentru reformele din sectorul energetic, a efectua studii de documentare, a fortifica capacitatea instituţiilor din acest domeniu. Provocarea pentru viitor este implementarea acestor reforme în practică. Experienţa ţărilor UE arată că este un obiectiv dificil. Va fi necesar ca toate resursele disponibile şi asistenţa donatorilor să fie utilizate în modul cel mai raţional. Este un efort comun în care fiecare instituţie are responsabilităţi. În primul rând, trebuie să demonstreze  voinţa lor politică de a efectua reformarea în continuare a sectorului energetic”, a conchis  George Georgocostas, lider de echipă AT-PSPS.