logo

Moldova e sub cod portocaliu de COVID-19, pe fundalul unei rate scăzute de vaccinare


https://www.ipn.md/ro/moldova-e-sub-cod-portocaliu-de-covid-19-pe-7967_1084779.html

La nivel național, Republica Moldova a intrat sub cod portocaliu de pandemie, numărul de cazuri în ultimele 7 zile crescând vertiginos. Epidemiologii spun că agravarea situației este determinată de 3 factori: contagiozitatea sporită a tulpinii Delta, rata scăzută de vaccinare în rândul moldovenilor și nerespectarea regulilor sanitare. Potrivit medicilor, vaccinarea previne cazurile grave de COVID-19 și decesele, notează IPN.

Republica Moldova trece printr-o nouă etapă virulentă a pandemiei, cu o creștere a numărului deceselor de COVID-19 cu 35%. Rata de vaccinare cu schema completă, la nivel național, e de doar 22,5%.

„Din păcate, toate eforturile noastre de a convinge populația să se vaccineze nu dau roade, iar numărul de cazuri a crescut foarte mult. Media infectărilor în ultimele 7 zile este de 211 cazuri la 100 de mii de locuitori, ceea ce înseamnă că, la nivel național, am intrat sub cod portocaliu. În municipiul Chișinău avem o situație contradictorie: pe de o parte avem cea mai înaltă rată de vaccinare de peste 30%, de cealaltă parte, avem cetățeni care categoric nu respectă nicio normă sanitară. Nivelul educației și responsabilității unor conaționali de-ai noștri nu corespunde secolului 21”, a spus coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Potrivit specialiștilor, toate restricțiile intrate în vigoare de la 1 octombrie au menirea de a reduce povara de pe sistemul medical, iar dacă numărul de infectări zilnice va fi în continuă creștere, restricțiile ar trebui înăsprite.

„Restricțiile nu dau roade atunci când sunt scrise pe hârtie, ci atunci când sunt respectate. Trebuie să ținem cont de faptul că am intrat în perioada rece a anului, iar acest lucru nu face decât să acutizeze situația, pentru că există mulți alți viruși, iar presiunea pe sistemul medical va fi foarte mare. Nu e nicio dramă dacă două săptămâni oamenii nu vor merge la restaurante, important e să rămânem vii. Trebuie să ne setăm corect prioritățile”, a spus experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Specialiștii spun că nu-și explică reticența oamenilor la vaccinare, în condițiile în care imunizarea, la nivel mondial, și-a demonstrat eficiența, salvând milioane de oameni de la deces.

„Vaccinarea ne va oferi posibilitatea să facem doar o formă ușoară a bolii. Odată cu apariția tulpinii Delta, chiar și cei vaccinați se pot infecta, însă statistica arată că nimeni din cei vaccinați nu ajunge la Terapie Intensivă. Letalitatea în rândul celor vaccinați este aproape de zero. Dacă există vreun caz de deces în rândul persoanelor vaccinate, el este cauzat de alte maladii, chiar dacă pacientul este infectat cu SARS-COV2”, a spus profesorul universitar Serghei Șargu.

În Republica Moldova cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 34%. De asemenea, cea mai redusă acoperire vaccinală din țară, între 13% – 15%, se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de vaccinare se înregistrează, în special, în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.