În contextul pandemiei COVID-19, ritmul rapid al transformării digitale și infrastructura de acces la distanță au devenit mediul favorabil pentru noile amenințări cibernetice. Doar în prima jumătate a anului, peste 46% din companii, la nivel global, au fost supuse cel puțin la o amenințare cibernetică. Sunt cifre prezentate la cea de-a VIII-a ediție „Moldova Cyber Week 2020”, organizată online, transmite IPN.
Potrivit premierului Ion Chicu, una din lecțiile pe care a învățat-o Moldova în contextul actual este că nu poți fi niciodată pe deplin pregătit pentru evenimente precum pandemia COVID-19 și că efectele produc impact de anvergură asupra fiecărui aspect al vieții și al economiei. „Este necesar să devenim mai agili în adaptarea sau dezvoltarea strategiilor naționale de securitate cibernetică, precum și a cadrului legal și de reglementare cu privire la spațiul cibernetic. Mai mult ca oricând, securitatea cibernetică necesită cooperare internațională și o încredere sporită, la toate nivelurile, între țări și industrii”, a declarant premierul
Peter Michalko, ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Moldova, spune că incidentele de securitate cibernetică din regiune din ultimii ani face să fie regândite politicile de securitate cibernetică. Anume asta a făcut Uniunea Europeană în ultimii ani, iar acest fapt a dus în luna iunie 2019 la adoptarea unei noi legi a securității cibernetice, care pe de o parte oferă mai multe resurse și mai multe responsabilități Agenției responsabile de securitatea cibernetică, iar pe de altă parte, introduce certificări de securitate cibernetică pentru companiile din UE. „Este obiectivul nostru să le oferim suportul și celor care nu fac parte din comunitatea europeană. Pentru securitatea noastră internă, UE depinde de securitatea externă, a vecinilor săi, întrucât spațiul cibernetic este un domeniu care nu are limite și hotare bine definite”, a adăugat diplomatul.
Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, a menționat că Statele Unite ale Americii au fost mereu un partener de încredere al Republicii Moldova, în special, în abordarea problemei securității cibernetice. „Considerăm că tehnologia ar trebui să consolideze democrația, să promoveze libertatea și să abiliteze cetățenii”. El a remarcat că Statele Unite vor sprijini Moldova în consolidarea poziției sale privind securitatea cibernetică.
Lansat în 2012, „Moldova Cyber Week” este un eveniment anual dedicat securității cibernetice, desfășurat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova. Evenimentul va dura trei zile.