logo

Moldova are şanse reale să semneze Acordul de Asociere până în iunie 2014 CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/ro/moldova-are-sanse-reale-sa-semneze-acordul-de-asociere-pana-7978_1008529.html

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de câştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericulAsocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----


Şansele Republicii Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană până în iunie 2014 sunt reale, depinde doar de continuitatea implementării reformelor  şi stabilitatea politică. Dacă acordul nu va fi semnat până la acea dată, procesul poate întârzia până în anul 2015, pentru că încep alegerile parlamentare europene. Iar în anii electorali este mai greu de negociat şi de semnat acorduri, Comisia Europeană va avea de confruntat probleme interne. Iată de ce guvernarea de la Chişinău trebuie să-şi îndrepte toată atenţia spre adoptarea reformelor şi consolidarea lor, iar cetăţenii să implementeze aceste reforme şi să se conformeze standardelor europene.

Expertul în politică externă Victor Juc susţine că Republica Moldova nu are de ce să rateze semnarea Acordului de Asociere până în iunie 2014. Şansele ar putea fi compromise doar în cazul unei crize politice interne sau în cazul neconformării condiţiilor europene. Cele mai importante condiţii ale Uniunii Europene sunt independenţa justiţiei, administraţia publică eficientă şi lupta cu corupţia.

Acordul de Asociere este important prin faptul că infrastructura şi serviciile publice se vor apropia de cele europene. Instituirea zonei de liber schimb este bună pentru oamenii de afaceri, în special  pentru cei care au relaţii comerciale cu ţările din spaţiul european, iar abolirea regimului de vize va scurta din cozile la ambasade şi va permite cetăţenilor să călătorească liber în UE timp de 90 de zile în 6 luni, notează Victor Juc.

Viorica Antonov, expert  IDIS „Viitorul”, susţine că Republica Moldova trebuie să se aştepte la un val de recomandări şi sugestii privind continuarea implementării reformelor, în special în sectorul justiţiei şi consolidarea instituţiilor democratice. Statul trebuie să continue reformele interne până va atinge obiectivul final – integrarea europeană.

Expertul politic Veaceslav Berbeca, din cadrul IDIS „Viitorul”, spune că, odată ce ne apropiem de Uniunea Europeană, cetăţenii, agenţii economici, instituţiile statului vor trebui să respecte în toate caracterul democratic. Lupta cu corupţia trebuie să continue, instituţiile trebuie  să fie stabile, iar economia competitivă. Pentru ca cetăţenii să aibă doar de câştigat din asocierea cu Uniunea Europeană şi pentru a mări şansele Republicii Moldova de a fi un aliat al ţărilor europene, cetăţenii trebuie să respecte principiile europene şi să contribuie la implementarea în practică a noilor legi adoptate.

„În Uniunea Europeană sunt stabilite reguli clare, care trebuiesc respectate”, a subliniat Veaceslav Berbeca.  În opinia sa, adoptarea legilor are tendinţe pozitive, mai este însă de lucru la implementarea acestora. Cu cât tărăgănăm, cu atât mai puţin timp rămâne.

Elena Bolşenco, IPN