Moldova are şanse de a-şi recăpăta poziţiile de exportator major de fructe şi legume, PDBA
https://www.ipn.md/ro/moldova-are-sanse-de-a-si-recapata-pozitiile-de-exportator-7966_977756.html
Moldova ar putea să revină pe poziţia de exportator major de fructe şi legume, a declarat Conrad Fritsch, director al Proiectului de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA), în cadrul conferinţei de închidere a proiectului, miercuri, 16 septembrie.
Fritsch a menţionat că Moldova are potenţial mare de majorare a producţiei agricole cu valoare înaltă. Înşişi producătorii constituie cea mai importantă componentă în acest sens, ei cunosc şi aplică deja tehnologiile moderne, în special irigarea, implementează standardele de siguranţă şi calitate a produselor agroalimentare şi noile practici de ambalare şi depozitare.
„În următorii ani accentul trebuie să se facă pe instruirea producătorilor, în special în calitate de manageri ai unor afaceri. De asemenea, e necesar un cadru regulator ce ar pune bazele unui climat favorabil investiţiilor şi creditării. Dacă se vor face aceste şi alte lucruri, Moldova ar putea să revină pe poziţia de exportator major de fructe şi legume”, a afirmat Fritsch.
Prezent la conferinţa de final a proiectului, Anatol Spivacenco, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, a subliniat că PDBA a avut un rol deosebit în dezvoltarea agriculturii cu valoare înaltă în R.Moldova.
PDBA a fost implementat în R.Moldova cu începere din iunie 2004 de către CNFA (Citizens' Network for Foreign Affairs), cu finanţare din partea USAID. Costul proiectului a fost de 12 mln dolari.
Pe parcursul celor 5 ani, producătorilor şi procesatorilor de materie primă agricolă le-au fost acordate 23 granturi în valoare de 1,3 mln dolari. Împreună cu contribuţiile lor în sumă de 2,9 mln dolari, aceste mijloace au fost investite în creşterea producţiei agricole cu valoare înaltă.
Circa 100 de producători agricoli mici au primit ajutor în valoare de 200 mii dolari pentru formarea loturilor demonstrative şi promovarea tehnologiilor moderne pe terenurile agricole mici. Proiectul a promovat crearea sau fortificarea a 8 organizaţii de marketing a producţiei agricole cu destinaţie pentru export. Pe parcurs a fost efectuată instruirea a peste 6 mii de persoane în vederea obţinerii unor creditări şi îmbunătăţirea abilităţilor de evidenţă contabilă, iar 88 de producători au beneficiat de asistenţă în instalarea unor linii de fabricare a materiei prime agricole, frigidere, sisteme de irigare, construcţii. Altor 54 de fermieri le-a fost facilitat accesul la obţinerea unor credite bancare în sumă de 4.9mln lei.
De asemenea în cadrul proiectului a fost acordată asistenţă în domeniul certificării producţiei agricole şi implementării sistemelor de calitate. Au fost de asemenea editate ghiduri şi alte materiale instructive pentru producători.
În domeniul dezvoltării strategice a sectorului agroindustrial, a fost efectuată inventarierea plantaţiilor de struguri de masă şi suprafeţelor de teren protejat pentru producerea legumelor, în baza cărora au fost elaborate strategii şi programe de dezvoltare a sectoarelor respective.