logo

Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație


https://www.ipn.md/ro/moldova-are-nevoie-de-un-fond-de-investitii-pentru-7967_1097223.html

În Republica Moldova e nevoie de un fond prin care s-ar face investiții în întreprinderi sociale și în alte afaceri care au impact asupra populației, dar nu sunt întreprinderi sociale. Opinia a fost exprimată de Ana Ciurac, manager de programe în cadrul Fundația Est-Europene, una din organizațiile care susține antreprenoriatul social în Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Ana Ciurac a spus că Fundația Est-Europenaă, încă din 2014, oferă granturi pentru crearea sau dezvoltarea întreprinderilor sociale de către organizațiile societății civile. Uniunea Europeană și Suedia finanțează acest domeniu și datorită lor în țară sunt acele întreprinderi sociale care dezvoltă activitate și susțin grupurile vulnerabile.

Ea spune că actualmente sunt mai multe proiecte care țintesc dezvoltarea și crearea întreprinderilor sociale de către OSC-uri. În baza experienței cu aceste organizații a înțeles că resursele financiare necesare pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale sunt limitate și se bazează pe granturi. Ar fi necesar să se creeze o finanțare alternativă, cum ar fi un fond de investiții.

Astfel, împreună cu un SRL, au reușit să creeze un fond de impact, prezentat la un eveniment tematic, numit Impact Days. Prin acest fond se propune colectarea de bani de la investitori mari, corporații care sunt interesate să sprijine micul business sau afacerile de impact la nivel local, printr-o investiție care va fi oferită întreprinderilor sociale printr-un mecanism foarte clar de selecție. Peste o perioadă aceștia vor trebui să întoarcă banii fondului, care îi va investi mai departe.

Alt segment se referă la creditarea companiilor mari care doresc să exporte, fiind oferite credite unor companii mari sau, în cazul în care ele nu pot achita acest credit, să fie folosit mecanismul prin care fondul va cumpăra acțiuni în capitalul acestor întreprinderi.

Aina Idrisova, secretara Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social, reprezentanta Asociației Ecovisio, consideră că Summitului Comunitățiii Politice Europene este un moment oportun pentru dezvoltarea domeniului de economie și întreprinderi sociale în Republica Moldova. În opinia sa, domeniul are nevoie de sprijin mai mare și fondurile care vin din Europa și de la alți donatori, sprijină și promovează procesele de conceptualizare legislativă și îmbunătățire a cadrului legal. Ea mai spune că în curând va începe un program internațional cu mai multe proiecte, unde se va lucra pe promovarea conceptului de antreprenoriat social în mediul educațional, cea ce acum lipsește foarte mult.

Sergiu Gurău, director executiv AO Eco-Răzeni, membru fondator PDAS, a adăugat că reprezentanții Parlamentului European și Comisiei Europene cunosc despre importanța economiei sociale și vin cu mesaje puternice în sprijinirea acestui sector, inclusiv cu angajamente de susținere financiară a sectorului. El crede că e cazul ca și autoritățile din Moldova să ia exemplu.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.