logo

Moldova are de ales dacă să depună cerere pentru stat candidat în UE sau nu, Edgars Rinkevics


https://www.ipn.md/ro/moldova-are-de-ales-daca-sa-depuna-cerere-pentru-stat-7965_1019260.html

Republica Moldova are de ales între a depune sau nu o cerere pentru statutul de candidat la aderare în Uniunea Europeană în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga. Aceasta în condiţiile când ţara nu este tocmai pregătită, situaţia regională este complicată, iar în UE există diferite opinii privind perspectiva extinderii. Sugestii în acest sens a formulat ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, în cadrul interviului IPN „Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE – Moldova”.

"Nu cred că UE este gata la ora actuală să continue politica de extindere. În primul rând, statele respective încă nu sunt gata ele însele, au de realizat încă multe reforme, în primul rând, întru binele popoarelor înseşi. Ar fi bine să ne concentrăm asupra celor ce mai avem de făcut, dar nu trebuie nici să închidem uşa. Există articolul 49 al Acordului UE, care stipulează că fiecare ţară din Europa poate depune cerere, dar ea va fi acceptată atunci, când va fi gata. „Eu nu consider că la ora actuală ar fi corect să punem problema astfel, că trebuie de depus cererea, iar după aceasta să aşteptăm un timp foarte îndelungat. Ar fi bine să ne concentrăm asupra problemelor, pe care trebuie să le soluţionăm în vederea aplicării Acordului de Asociere şi de Liber Schimb”, a spus Edgars Rinkevics.

Totodată, ministrul consideră că Summitul de la Riga se va desfăşura „în condiţii geopolitice absolut noi”. "Noi examinăm în UE ce strategie am putea adopta în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia. Este de înţeles că relaţiile de felul celor care au existat nu vor mai fi şi chestiunea aceasta ţine în mod nemijlocit de Parteneriatul Estic. Eu consider că Summitul de la Riga trebuie să se concentreze, în primul rând, asupra faptului că noi, ca UE, oferim un semnal politic clar, că Parteneriatul Estic continuă, în al doilea rând, noi elaborăm un plan de susţinere a ţărilor, care au încheiat Acorduri de Asociere, inclusiv Moldova, în al treilea rând, noi trebuie să declarăm clar că Acordul de Asociere nu este ultima etapă în relaţiile noastre cu Moldova, Georgia şi Ucraina”.

„Noi înţelegem că în UE însăşi există diverse opinii. De aceea Summitul de la Riga nu va fi un summit al străpungerii, ci un Summit la care ne vom concentra asupra susţinerii statelor-membre ale Parteneriatului Estic, în special, a celor care promovează reformele reale. Şi noi, la rândul nostru, vom face tot posibilul ca uşile să nu se închidă, ca ele să rămână deschise”, a precizat şeful diplomaţiei letone.

Potrivit lui, Moldova continuă să fie privită drept „o fruntaşă a Parteneriatului Estic” care poate conta şi mai departe pe sprijinul partenerilor de dezvoltare cu condiţia să continue reformele. „Noi privim Moldova ca pe o ţară din rândul fruntaşilor, ca să zic aşa, ai Parteneriatului Estic şi noi trebuie să vă ajutăm, dar voi trebuie să lucraţi cu noi, ca să consolidaţi acest statut. Pe calea integrării europene noi suntem dispuşi să ajutăm Moldova în implementarea Acordului de Asociere, inclusiv pe calea acordării ajutorului de expertiză şi, desigur, al celui financiar. Dacă va fi necesar, noi va trebui să revizuim în continuare relaţiile noastre în sfera energeticii, eu consider, de asemenea, că UE va contribui cu ajutorul instrumentelor de care dispunem la reintegrarea Transnistriei. Acesta nu va fi un proces care se va încheia timp de un an, doi sau cinci, dar eu consider că aici există premise bune şi noi vă vom putea ajuta”, a afirmat ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, în cadrul unui interviu pentru IPN IPN.

La sfârşitul săptămânii trecute, şeful diplomaţiei letone a făcut o vizită la Chişinău, reprezentând ţara care actualmente deţine preşedenţia Consiliului European. În perioada 21-22 mai, la Riga, se va desfăşura Summitul Parteneriatului Estic.