Rata piratării programelor de calculator în Moldova rămâne a fi cea mai înaltă din lume. Potrivit Business Software Alliance, rata piratării programelor de calculator în Moldova în 2011 a fost de 90%. Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru proprietatea Intelectuală, prezidată de ministrul economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Economiei, la şedinţă a fost abordată intrarea în vigoare la 1 aprilie 2013 a Acordului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi alimentare.
Membrii Comisiei au analizat respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova. Conform unui raport întocmit de Alianța Internațională pentru Proprietate Intelectuală, în ansamblu legislaţia în domeniul dreptului de proprietate intelectuală în Moldova este solidă și armonizată cu directivele Uniunii Europene, însă industria programelor de calculator și industria cinematografică, adnotă probleme semnificative de respectare a drepturilor. În Republica Moldova doar 9 denumiri de origini sunt protejate, din care 2 sunt naţionale, Ciumai şi Romaneşti.
Alianța Internațională pentru Proprietate Intelectuală recomandă Guvernului Moldovei în 2013 să sporească gradul de conștientizare a importanței protecției drepturilor proprietății intelectuale prin organizarea campaniilor publice și educaționale. O soluție ar fi creșterea numărului de programe de instruire pentru poliție, procurori, judecători în domeniul protecției proprietății intelectuale, inclusiv pe problemele pirateriei online, dar și intensificarea controalelor privind combaterea cazurilor de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.
Ministrul în exercițiu al Economiei, Valeriu Lazăr a susținut că denumirile de origine sunt un important instrument economic de promovare a produselor moldovenești pe piața europeană în contextul valorificării acordului DCFTA.