„Moldova ar putea servi ca model”, Comisarul European pentru extindere
https://www.ipn.md/ro/moldova-ar-putea-servi-ca-model-comisarul-european-pentru-extindere-7965_983092.html
Comisia Europeană a prezentat Parlamentului European un proiect de lege pentru a oferi Moldovei un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de 90 milioane de euro. Despre aceasta a anunţat Comisarul UE pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Füle Stefan, în reuniunea deschisă a Partidului Popular European, dedicată relaţiilor dintre UE şi Moldova înainte de următoarea reuniune a Consiliului de cooperare UE-Republica Moldova, care va avea loc la 15 iunie. Potrivit lui, Moldova este un „candidat de prim rang pentru asistenţa UE în această parte a lumii”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.
Comisarul a salutat angajamentul UE de a oferi Moldovei un pachet de asistenţă financiară în valoare de 550 milioane de euro, anunţat în luna martie a acestui an, la Conferinţa Internaţională a Donatorilor, care se va materializa în câteva săptămâni prin programul pentru „creştere a activităţii economice în afara zonelor urbane din Moldova” cu un buget de 45 milioane de euro.
Stefan Füle a descris misiunea de experţi cu drepturi depline a Comisiei Europene, recent sosită în Moldova, ca fiind „un pas important în crearea unui spaţiu profund şi comprehensiv de liber schimb”, care ar duce la „integrare economică mai profundă”.
„Acum sper că multe dintre serviciile şi agenţiile din cadrul Comisiei Europene vor fi implicate în acest exerciţiu de evaluare pentru a veni cu aşa-numitele „recomandări cheie” pentru Republica Moldova înaintea începerii negocierilor pentru Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv”, a spus comisarul.
De asemenea, oficialul european a menţionat că regimul de liberalizare a vizelor este un obiectiv–cheie al relaţiilor dintre UE şi Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, adăugând că Comisia Europeană a pregătit terenul pentru Consiliul de Cooperare pentru a deschide dialogul cu privire la vize. „Dialogul vizelor ne va permite examinarea exhaustivă a condiţiilor de intrare fără viză a cetăţenilor moldoveni în ţările UE. În plus, într-un context regional, această abordare aplicată în cazul Moldovei ar putea servi ca model pentru celelalte state membre a Parteneriatului Estic, având în vedere specificitatea şi progresul fiecărei ţări”, a declarat Stefan Füle.