Moldova ar face o greşeală strategică dacă ar renunţa la întărirea relaţiilor cu Rusia, politolog
https://www.ipn.md/ro/moldova-ar-face-o-greseala-strategica-daca-ar-renunta-la-7965_986681.html
Federaţia Rusă se transformă într-un nou centru de greutate în domeniul economic, iar Republica Moldova ar face o greşeală strategică dacă ar renunţa la întărirea relaţiilor economice cu acest stat. Părerea a fost expusă de politologul şi cunoscutul moderator TV rus, Aleksei Puşkov, invitat la Chişinău la o masă rotundă cu tema: Moldova şi Rusia: împreună sau separat, transmite Info-Prim Neo.
Iniţiativa a venit din partea Clubului jurnalistic de dezbateri Format-A3. Jurnalistul rus a menţionat că pe arena politică mondială au loc schimbări uriaşe în ceea ce priveşte supremaţia marilor puteri, iar rolul Vestului începe să scadă. Supremaţia economică a SUA şi a Uniunii Europene este preluată treptat de noile puteri precum Brazilia, China şi alţi giganţi asiatici. „Uniunea Europeană nu mai este ceea ce era cândva, îndeosebi în contextul crizei economice care a afectat-o. Aceasta nu mai poate fi o garanţie a bunăstării şi stabilităţii economice”, a menţionat Aleksei Puşkov.
Întrebat despre posibilitatea influenţării Moldovei din exterior, politologul rus a menţionat că rolul Chişinăului pe arena jocurilor politice globale nu este unul lipsit de importanţă. „Americanilor le convine poziţia geografică a Republicii Moldova, în nemijlocita apropiere de Marea Neagră, unde poţi ajunge uşor în Turcia şi după aceea te poţi deplasa la fel de uşor uşor în Iran, unde se presupune că există mişcări teroriste şi intenţii de creare a armei nucleare”, a subliniat Aleksei Puşkov.
Profesorul consideră că Republica Moldova, fiind o ţară mică, poate fi mai uşor de guvernat, de promovat anumite reforme. În acest sens Moldova are un mare avantaj faţă de ţările mari, unde este extrem de greu să schimbi ceva.
Aleksei Puşkov a mai spus că astăzi nu mai este raţional să te bazezi pe partea conflictuală a istoriei, unica cale fiind relevarea doar a momentelor pozitive din trecutul relaţiilor bilaterale, în cazul dat între Rusia şi Republica Moldova. „Trebuie să ne comportăm deştept cu istoria”, a susţinut oaspetele rus. Solicitat să se dea cu părerea despre iniţiativele de oficializare a limbii ruse în Republica Moldova, politologul rus a spus că ar fi mai uşor să creezi o federaţie dintre Republica Moldova şi Transnistria decât să conferi limbii ruse statutul de a doua limbă de stat.
În contextul subiectului reglementării conflictului transnistrean Aleksei Puşkov a calificat comportamentul diplomatic al Moldovei ca fiind unul chibzuit, întrucât s-a evitat vărsarea de sânge, cum s-a întâmplat în Georgia.