logo

Moldova adoptă legi pentru apărarea drepturilor omului, dar nu le aplică, opinie


https://www.ipn.md/ro/moldova-adopta-legi-pentru-apararea-drepturilor-omului-dar-nu-le-aplica-opinie-7978_1010092.html

Republica Moldova adoptă legi necesare pentru a proteja drepturile omului, ratifică multe convenţii internaţionale în acest domeniu, dar la capitolul implementare are probleme, fie în lipsă de voinţă politică, fie în lipsă de bani sau de timp – constată directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Vanu Jereghi. Expertul a fost solicitat de IPN să spună care sunt aşteptările legate de  anul 2014 în domeniul respectării drepturilor omului.

„Este important de spus că suntem la începutul reformei justiţiei, care cred că e unul dintre cei mai importanţi piloni pentru apărarea drepturilor omului. Avem multe de făcut. Parteneriatul cu UE este un motiv în plus pentru guvernanţi să adopte legi bune şi să urmărească cum se implementează acestea. Avem legi foarte bune în anumite domenii, dar practicile de implementare şchiopătează. Demnitarii ar trebui să aibă în agenda lor şi implementarea legilor”, a declarat Vanu Jereghi.

Legea cu privire la asigurarea egalităţii a început să lucreze şi directorul executiv al IDOM speră că demnitarii vor demonstra prin fapte că aceasta a fost adoptată nu doar fiindcă aşa a cerut Uniunea Europeană, ci pentru că este utilă pentru cetăţeni. Vanu Jereghi speră că şi cei care s-au opus legii vor beneficia de prevederile acestuia. „Mă aştept la mai multă muncă pentru a diminua la maximum fenomenul torturii. Sper că demnitarii vor avea destulă înţelepciune ca să se reuşească eliminarea acestui fenomen”, a subliniat Vanu Jereghi.

Republica Moldova a ratificat, câţiva ani în urmă, Convenţia ONU privind persoanele cu dizabilităţi. Directorul IDOM apreciază că este un document important, deoarece oferă un fel de garanţii pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru apropiaţii lor. Dar şi acum în Moldova există stigmatizarea acestor oameni, chiar şi impedimente fizice pentru integrarea lor în societate.

„Ei ar trebui să aibă acces liber la muncă, la diferite servicii. Republica Moldova este campion la ratificarea a diferite documente internaţionale, dar nu le implementează.  Convenţia privind persoanele cu dizabilităţi iniţial a fost ratificată şi mai apoi conducerea şi-a dat seama câte trebuie să mai schimbe ceva”, a adăugat Vanu Jereghi.
Directorul IDOM a spus că Moldova în curând va trebui să raporteze la ONU implementarea aceste convenţii şi crede că vor fi făcute recomandări dure când va fi audiat raportul. Vanu Jereghi e de părere că trebuie să treacă o perioadă mai lungă de timp ca să se schimbe ceva în mintea oamenilor şi în percepţia societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi sau de cele care trăiesc cu HIV.