logo

Moldova a înregistrat un progres important în domeniul dezvoltării umane durabile, raport PNUD


https://www.ipn.md/ro/moldova-a-inregistrat-un-progres-important-in-domeniul-dezvoltarii-7967_1079815.html

Republica Moldova a înregistrat un progres important în domeniul dezvoltării umane durabile, se arată într-un raport PNUD întitulat „Următoarea frontieră: Dezvoltarea Umană și Antropocenul”. Raportul vine cu o perspectivă nouă asupra Indicelui Dezvoltării Umane anuale, care a fost ajustat pentru a include încă două elemente: emisiile de dioxid de carbon ale unei țări și amprenta sa materială, transmite IPN.

Cea de-a 30-a ediție a Raportului a fost lansată online şi a cuprins provocările pentru Republica Moldova privind dezvoltarea economică sustenabilă, diversificarea surselor de energie, dar și recomandări de politici pentru depășirea acestor provocări în contextul crizei pandemice. În discursul de salut, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Gheorghe Leucă, a menționat despre necesitatea eforturilor mai accelerate pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, dar și susținerea realizărilor în a spori rezistența la noile riscuri emergente. „Alegerile noastre în ceea ce privește dezvoltarea afectează direct și indirect ecosistemele naturale din jurul nostru și sănătatea oamenilor, inclusiv a generațiilor viitoare. La rândul său, mediul răspunde la alegerile noastre, modelează dezvoltarea durabilă și, în consecință, calitatea vieții noastre”, a afirmat Gheorghe Leucă.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova a menționat că COVID-19 este „cel mai convingător deșteptător global și local” care a dezvăluit vulnerabilitățile din trecut, prezent și viitor. „În Moldova, pandemia a început într-un context socio-economic deja dificil, caracterizat printr-o migrație masivă și o situație socio-economică fragilă. Impactul său, astfel cum a fost evaluat de analiza impactului socio-economic desfășurată de PNUD, asupra celor mai vulnerabili, noilor grupuri vulnerabile, precum și asupra economiei este profund, iar consecințele vor rămâne cu noi mult timp de acum încolo”, a spus Dima Al-Khatib.

Ediția aniversară a 30-a a Raportului analizează modul în care omenirea poate naviga în noua Epocă a Oamenilor, menținând progresul, însă fără a afecta natura. La eveniment au mai participat reprezentanți ai sectorului privat și ai societății civile. În discuție au fost puse și o serie de măsuri recomandate pentru depășirea provocărilor actuale din domeniul mediului ambiant.