Republica Moldova a înregistrat progrese moderate în privinţa procesului de integrare europeană în trimestrul doi al anului. Principalele realizări sunt semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi liberalizarea regimului de vize. Însă, pe lângă aceste realizări, există o serie de restanţe. Aprecierile sunt incluse în raportul „Euromonitor”, care prezintă evoluţiile şi provocările în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Raportul este realizat de către Asociaţiile Expert-Grup şi ADEPT, transmite IPN.
Potrivit directorului executiv al Asociaţiei „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, este un succes că Acordul de Asociere a fost ratificat de către Parlament, însă beneficiile acestuia în perioada imediată vor fi limitate din cauza situaţiei incerte din regiune, frenezia electorală, încetinirea creşterii economice şi capacităţile limitate ale majorităţii instituţiilor publice.
Acordul de Asociere va aduce beneficii consumatorilor în rezultatul intensificării concurenţei, companiilor specializate în sectoarele comercializabile şi accesul la materii prime şi beneficii pentru stat în rezultatul încasării mai multor impozite la buget în urma intensificării activităţii economice. Dar aceste beneficii sunt estimate pe termen lung.
„Pe termen scurt, efectele acordului vor fi incerte, chiar neglijabile, pe motiv că fluxul de investiţii străine directe va rămâne la fel de moderat cum este acum, pe fondul situaţiei din Ucraina, că încetineşte creşterea economică, pe plan intern, dar şi al situaţiei incerte din UE”, a mai subliniat expertul. Totodată, capacităţile sectorului public, responsabil de implementarea reformelor structurale, rămân a fi destul de limitate, fapt care ar putea crea probleme în procesul de realizare a angajamentelor asumate de Republica Moldova.
Expertul asociat ADEPT, Mariana Kalughin, a menţionat drept realizare adoptarea de către Parlament a Concepţiei reformării Procuraturii Generale. Acest document de politici se declară bază conceptuală pentru elaborarea proiectelor de legi care vizează locul şi rolul procuraturii. Totodată, s-a înregistrat o creştere a nivelului de satisfacţie a justiţiabililor faţă de sistemul justiţiei. Un indicator pozitiv constituie numărul şedinţelor înregistrate audio, care a crescut cu 12%, comparativ cu ultimul trimetru al anului trecut.
În ce priveşte Strategia Naţională Anticorupţie, Mariana Kalughin a spus că implementarea acestui document de politici nu va fi una eficientă, dacă Guvernul, dar şi Parlamentul, vor întârzia în asigurarea unui cadru potrivit la nivelul planurilor de acţiuni.
Expertul ADEPT, Polina Panainte, a spus că în această perioadă Parlamentul a depus eforturi pentru demonstrarea angajamentului vis a vis de respectarea drepturilor omului, însă aceste intenţii rămân nematerializate. Parlamentul nu a luat decizii finale pentru promovarea participării active a femeilor la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică. O asemenea situaţia se atestă şi în cazul reglementării transparenţei finanţării şi proprietăţii mass-media. De asemenea, la patru luni de la intrarea în vigoare a noii legi cu privire la avocatul poporului, aceasta rămâne nefuncţională dat fiind faptul că nu au fost acceptate de către legislativ candidaturile pentru funcţiile de avocaţi ai poporului.
Referindu-se la regiunea transnistreană, directorul executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că autorităţile moldovene au întreprins un şir de măsuri menite să consolideze măsurile de încredere în procesul reglementării conflictului. În acest sens au fost anulate accizele şi taxele ecologice pentru întreprinderile transnistrene, legislaţia în vigoare fiind modificată pentru a înlătura impedimentele în procesul de consolidare a măsurilor de încredere.
De asemenea, autorităţile de la Chişinău au propus abordarea problemelor referitoare la documentarea populaţiei din regiunea transnistreană în conformitate cu convenţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte, angajându-se să reducă numărul cazurilor de apatridie. Potrivit lui Igor Boţan, soluţionarea dificultăţilor existente ar putea fi facilitată odată cu avansarea negocierilor pe aspecte politice ale conflictului transnistrean.
„Euromonitor-ul” este un produs elaborat trimestrial pentru informarea şi stimularea participării active a publicului în dezbaterile legate de procesul de integrare europeană.