logo

Moldova a fost obligată de CEDO să plătească peste 350 de mii de euro despăgubiri în 2023


https://www.ipn.md/ro/moldova-a-fost-obligata-de-cedo-sa-plateasca-peste-7967_1102314.html

Republica Moldova a fost obligată în 2023 să plătească peste 350 de mii de euro despăgubiri pentru nerespectarea drepturilor omului. Din 1997 până în 2023, cifra despăgubirilor a depășit 22,8 milioane de euro.

Într-o conferință de presă la IPN, Vladislav Gribincea, director al Programului Justiție din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a precizat că în anul 2023 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 24 de hotărâri în cauzele moldovenești. Numărul hotărârilor adoptate în 2023 este cel mai mic din ultimii 5 ani, fiind comparabil cu numărul hotărârilor adoptate în anii 2014-2018. Curte a dat hotărâri mai puține la număr, dar mai complexe. Cele 24 de hotărâri au vizat 32 de violări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Paisprezece violări din 32, adică aproape jumătate, să referă la modul cum cauzele sunt examinate în judecată sau cum hotărârile judecătorești sunt executate. Șase violări să referă la dreptul la respectarea vieții private, deseori este vorba de relațiile dintre părinți și copii. Cinci violări să referă la libertate și siguranță, în principal este vorba de modul cum judecătorii examinează mandatele de arestare.

În 11 dosare Guvernul a încheiat acorduri de reglementare amiabilă cu reclamanții, fie reclamanții nu au fost de acord să încheie un acord de reglementare amiabilă când Guvernul a făcut o propunere rezonabilă.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, din punct de vedere juridic, printre cele mai importante cauze examinate în 2023 sunt cauzele Stoianoglo, Manole, Filat și Iordăchescu. „Toate acestea se referă la modul în care judecătorii și-au făcut treaba”, a declarat directorul Programului Justiție din cadrul CRJM.

La sfârșitul anului trecut, la CEDO existau 1 149 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova care așteptau să fie examinate. Dintre acestea, 97% au șanse mari de succes, iar această cifră este mai mare decât numărul total de condamnări ale Moldovei din ultimii 26 de ani, a declarat Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM.

Până la 31 decembrie 2023, Curtea a pronunțat în total 599 de hotărâri în cauzele moldovenești, în care a constatat 786 de violări ale drepturilor omului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.