Moldova a făcut paşi buni în politica externă, dar a înregistrat şi regrese, analist
https://www.ipn.md/ro/moldova-a-facut-pasi-buni-in-politica-externa-dar-a-inregistrat-si-regrese-anali-7966_994911.html
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „2011: cum a fost şi cum n-a fost”]
{„Moldova, mai aproape de UE?”, în viziunea analistului economic Alexandru Fala}
Republica Moldova a făcut paşi importanţi privind politica externă în anul 2011, în ceea ce priveşte semnarea unor acorduri sau pornirea unor negocieri. Însă, dacă e să vorbim de adaptarea la practicile şi standardele europene, aici nu s-au înregistrat progrese atât de mari. Lucrurile merg greu deoarece nu este dorinţă şi înţelegere. De această părere este analistul economic Alexandru Fala.
Referitor la negocierile privind Acordul de Liber Schimb, care vor începe în 2012, Alexandru Fala a menţionat că este un pas important pentru Republica Moldova. Însă aici lucrurile trebuie de analizat dintr-o dublă perspectivă. Pe de o parte, Republica Moldova va avea costuri. Agenţii economici autohtoni vor avea o concurenţă mai acerbă din partea agenţilor economici din Europa. Se vor importa mai multe produse, vor fi reduse barierele tarifare, se vor crea posibilităţi mai mari pentru importul din străinătate şi agenţii economici autohtoni vor avea o concurenţă mai mare şi foarte multe sectoare vor fi influenţate de ceastă decizie. Pe termen lung Acordul de Liber Schimb va crea acel cadru care va permite economiei naţionale să se modernizeze. Agenţii economici vor fi nevoiţi să se ajusteze la noile condiţii, vor trebui să fie mai competitivi, mai inovativi, a remarcat analistul.
Potrivit lui Alexandru Fala, şi la nivel de instituţii publice va fi nevoie de reforme mai profunde pentru a face economia mult mai competitivă, mai imună şi mai adaptată la ceea ce se întâmplă în lume. „Şi acesta este marele plus”, a subliniat analistul. „Ceea ce putem face în cadrul negocierilor este să obţinem un termen de tranziţie pentru anumite sectoare, adică la anumite produse s-ar putea să nu fie scutite totalmente sau deodată taxele. Ar putea exista o perioadă când aceste taxe să fie micşorate, în acest felul producătorii se or putea adapta”, a ,ai spus analistul economic.
Alexandru Fala este de părere că nu este atât de important ca negocierile să fie desfăşurate mai repede, ci să fie calitative. „Tradiţional negocierile durează câţiva ani, 2-3. Probabil în cazul Republicii Moldova negocierile vor dura. Cu toate că autorităţile ne asigură că negocierile vor fi mult mai scurte şi vor lua mai puţin timp”, a remarcat Alexandru Fala.
Întrebat cât de mult s-a apropiat Moldova pe parcursul anului de standardele europene de calitate, Alexandru Fala a menţionat că procesul este destul de lent, şi aceasta din cauza reformelor care nu se fac. „Trebuie să facem un şir de reforme pe intern, pentru că altfel nu vom deveni mai competitivi şi mai buni. Trebuie voinţă pentru reforme, dar din păcate nu avem”, a remarcat analistul.
Potrivit lui Fala, odată cu apropierea Republicii Moldova de UE se va intensifica concurenţa pentru producătorii locali, multe firme vor avea mari probleme şi unele din ele ar putea chiar să falimenteze. „Apropierea de UE înseamnă că noi începem să concurăm cu dânşii din ce în ce mai tare şi, dacă nu vom fi eficienţi, vom pierde concurenţa. Şi în condiţiile date se creează premise pentru ca noi să începem să ne schimbăm”, a menţionat Alexandru Fala.
În 2012, a menţionat analistul, totul va depinde de formatul guvernării. Dacă va rămâne aceeaşi guvernare, marele avantaj e că vom fi mai aproape de Uniunea Europeană. Alexandru Fala şi-a exprimat convingerea că în 2012 Republica Moldova va avea reuşite pe vectorul european.
[Irina Ţurcanu, Info-Prim Neo]