Moldova - a doua Patrie a refugiaţilor
https://www.ipn.md/ro/moldova-a-doua-patrie-a-refugiatilor-7967_992379.html
[Din ciclul Info-Prim Neo „Moldova-20! Încotro?”]
Refugiaţii vin în Republica Moldova pentru că este un stat mic şi liniştit. Mai toţi spun că Moldova este Patria lor şi că nu vor pleca niciodată de aici.
O familie de armeni a ajun la Chişinău după un cutremur în ţara de baştină. Au ales Moldova pentru că aici au locuit cândva străbunicii unuia dintre soţi. Familia şi-a găsit refugiu la Centrul de cazare pentru solicitanţii de azil şi refugiaţi. Capul familiei este cizmar de profesie, iar soţia – bucătăreasă. Se descurcă cu greu, pentru că nu au acte şi nu se pot angaja legal în câmpul muncii, dar îşi leagă viitorul de Republica Moldova, pe care o consideră a doua Patrie. Au o fiică în clasa a 9-a şi fac tot ce pot ca să-i asigure un viitor decent. Soţii speră să obţină cât de curând statutul de refugiat, ca să se bucure de mai multe oportunităţi. Au toată convingerea că în Moldova se poate trăi bine, dacă depui eforturi.
Centrul de cazare pentru solicitanţii de azil şi refugiaţi este adăpost temporar şi pentru o femeie originară din Cecenia. A venit în Moldova în 2007, după ce a intrat în conflict cu autorităţile cecene, iar soţul i-a fost arestat. „Aici şi eu, şi copiii mei suntem în siguranţă”, a declarat femeia. Speră că aniversarea a 20-a de independenţă a Republicii Moldova va fi de bun augur şi îşi va găsi un loc stabil de muncă.
Un alt refugiat a venit în Moldova pentru a scăpa de războaiele şi conflictele armate care i-au răpit toate rudele şi persoanele apropiate. S-a stabilit într-o suburbie a capitalei, lucrează pământul şi îşi pune speranţa într-un viitor mai bun. „Pentru mine Moldova este ţara care m-a salvat. Dar sper ca autorităţile să ne întindă o mână de ajutor, deoarece ne descurcăm cu greu”, a menţionat refugiatul.
Coordonatorul de proiect al ONG-ului Centrul de Caritate pentru Refugiaţi, Djavid Paknehad, spune că majoritatea oamenilor care aleg Moldova, speră că vor obţine mai uşor un loc de muncă. Unii îşi părăsesc locul de baştină din cauza războaielor sau conflictelor cu autorităţile.
În Moldova refugiaţii pot fi cazaţi o vreme, până se pun pe picioare, la Centrul de cazare pentru solicitanţii de azil şi refugiaţi. „În acest moment în centru sunt cazate 20 de persoane, iar la începutul anului aici locuiau peste 100 de oameni. Nu plătesc nimic pentru că stau aici. La centru vin diferite ajutoare din partea ONG-urilor internaţionale. În cazul familiilor cooperăm cu mai multe asociaţii pentru integrarea părinţilor în câmpul muncii. Copiii frecventează şcoala, grădiniţa, rechizitele fiind donate de către partenerii noştri străini”, a menţionat Igor Prodan, directorul centrului.
Solicitanţii din azil şi refugiaţii din Moldova provin din 30 de ţări. La evidenţa Biroului Migraţie şi Azil sunt înregistrate în jur de 200 de persoane.