logo

Moldova a devenit asociat cu drepturi depline al Uniunii Europene


https://www.ipn.md/ro/moldova-a-devenit-asociat-cu-drepturi-depline-al-uniunii-europene-7965_1028181.html

Pentru Republica Moldova, 1 iulie 2016 reprezintă probabil cea mai importantă dată de la declararea independenţei, deoarece în această zi ţara a devenit asociat cu drepturi depline al Uniunii Europene. Declaraţii în acest sens au făcut premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la o şedinţă comună a executivului cu reprezentanţii legislativului şi consilieri europeni, organizată cu ocazia intrării în vigoare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Astăzi trăim un moment istoric. Probabil cel mai important de la declararea independenţei. De astăzi Republica Moldova este stat asociat Uniunii Europene. În aceste aproape 6 luni de colaborare intensă între executiv şi legislativ s-a făcut poate mai mult decât în ultimii 2 ani. Dar mai este mult de muncit”, a declarat Andrian Candu în debutul şedinţei.

Şeful legislativului a comunicat că practic toate restanţele înregistrate din cauza instabilităţii politice au fost recuperate.  Autorităţile, în perioada imediat următoare, trebuie să se axeze pe implementarea legilor adoptate şi aplicarea reformelor lansate.

Premierul Pavel Filip a subliniat că în această zi Republica Moldova mai face un pas spre UE. Chiar dacă unele partide de opoziţie speră că ţara va renunţa la calea sa europeană, acestea greşesc. „După 6 luni de muncă, Republica Moldova este mai stabilă politic şi economic, achităm salariile şi pensiile, protestele stradale au încetat, partenerii externi discută cu noi”, a subliniat şeful executivului.

Potrivit premierului, autorităţile au câştigat o bătălie. „Dar în Republica Moldova mai există lipsă de încredere, dezbinare, căci s-a furat un miliard, s-a mimat lupta împotriva corupţiei. Obiectivul nostru este să înaintăm pe calea reformelor şi să recăpătăm încrederea cetăţenilor”, a mai spus Pavel Filip.

Autorităţile urmează să adopte în perioada următoare Atrategia privind reforma administrativă, Codul audiovizual, modificări la Constituţie privind numirea procurorului general. Oficialii au insistat că este importantă şi obţinerea unui nou acord cu FMI pentru a recâştiga încrederea potenţialilor investitori. De săptămâna viitoare, o nouă misiune a Fondului, care va avea mandat de negociere a acordului, se va afla în Moldova.

Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere semnifică finalizarea procedurii de ratificare a acestuia de către părţile semnatare şi, respectiv, aplicarea în integralitate a tuturor prevederilor acestuia.