logo

Moldova a câştigat procesul împotriva „Komstroy” la Curtea de Apel din Paris


https://www.ipn.md/ro/moldova-a-castigat-procesul-impotriva-komstroy-la-curtea-de-apel-din-paris-7966_1026639.html

Cererea depusă de Ministerul Justiţiei pe cazul Republica Moldova versus firma „Komstroy”, succesoarea de drept a companiei ucrainene „Energoalians”, a fost admisă de către Curtea de Apel din Paris. Astfel, prin aceasta a fost recunoscută drept ilegală sentinţa arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 pe acest caz, care a fost contestată de autorităţile din Moldova şi vor fi deblocate conturile întreprinderii de stat „MoldATSA”, transmite IPN.

Potrivit unei investigaţii realizată de Rise Moldova, sechestrul conturilor din Belgia a fost aplicat după ce Arbitrajul Comercial Internaţional din Paris a obligat Republica Moldova să achite firmei „Energoalians” 47 de milioane de dolari, care reprezintă datorii şi penalităţi acumulate de întreprinderea de stat „Moldtranselectro” pentru energia electrică livrată de firma ucraineană acum 15 ani. Anterior instanţele de judecată din Ucraina şi Republica Moldova au respins examinarea cererilor „Energoalians”, iar autorităţile de la Chişinău şi de la Kiev au anunţat că nu există nicio datorie a „Moldtranselectro” faţă de „Energoalians”.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, se menţionează că de aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania „MoldATSA”, care este responsabilă de  dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei erau blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei „Komstroy”.

Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanţa de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluţionarea litigiului s-au comis grave încălcări.

Potrivit comunicatului, procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanşate în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. „Bugetul ţării era ameninţat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinşi pentru investiţiile efectuate, procentele la acestea, cât şi 540 mii de dolari - cheltuieli pentru serviciile de avocaţi şi onorarii pentru instanţa de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru”, se spune în comunicat.

În luna noiembrie 2015, „MoldATSA” anunţa că în luna aprilie 2015, ca urmare a deciziei instanţei de la Bruxelles, în cadrul procesului „Komstroy vs Republica Moldova” au fost blocate mijloacele financiare ale MoldATSA din Europa. Compania menţiona că nu are o relaţie directă sau indirectă cu acest caz, devenind victima sistemului judecătoresc.