La momentul depunerii cererii de aderare la UE o ţară trebuie să aibă implementate nu mai puţin de 80% din standardele europene adoptate, iar pentru restul 20% trebuie să prezinte un calendar de implementare. Moldova a adoptat până în prezent peste 7 mii de standarde europene în diverse domenii, din cele circa 15 mii existente. Datele au fost prezentate în cadrul lansării unui studiu elaborat de Expert- Grup, transmite IPN.
Autorul studiului, Denis Cenuşă, a menţionat că adoptarea standardelor europene este o precondiţie-cheie pentru valorificarea beneficiilor Acordului de asociere cu UE. Angajamentele în domeniul standardizării asumate în cadrul prezentului acord cuprind transpunerea în mod progresiv a standardelor europene. Prin implementarea lor, Republica Moldova va trebui să anuleze standardele conflictuale. Potrivit anumitor calcule, până în 2020, cel puţin 6 mii de standarde naţionale conflictuale vor putea fi abrogate.
Autorul a mai spus că preluarea standardelor europene creează o serie de oportunităţi pentru Moldova, precum facilitarea accesului pe piaţa unică a UE şi încurajarea diversificării pieţelor unde pot fi comercializate produsele moldoveneşti. În acelaşi timp, prin implementarea acestor standarde, consumatorii locali se vor bucura de produse mai sigure şi mai calitative, dar şi de produse moldoveneşti conforme cu rigorile legislaţiei europene.
Autorul a venit şi cu recomandări, ca autorităţile să creeze platforme pentru parteneriate public-private pentru sprijinirea întreprinderilor în procesul de preluare a standardelor europene, dar şi facilitarea unui acces sporit la standardele europene pentru companiile interesate în aplicarea acestora.
Adoptarea standardelor este graduală, iar la implementarea acestora este preconizată asistenţă tehnică şi financiară din partea UE.
În Republica Moldova sunt adoptate 27,7 mii de standarde naţionale, din care marea majoritate (18 mii de standarde) sunt interstatale (GOST), care în trecut reprezentau principala categorie de standarde aplicate în URSS. Standardele europene sunt în număr de 7,1 mii. Mai rămân 2,3 mii de standarde adoptate de către Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO) şi 210 standarde naţionale regionale.