Republica Moldova a acumulat 58 de puncte din 100 în clasamentul mondial al transparenței bugetare – Open Budget Index, în care a fost inclusă pentru prima dată în anul 2017. Cu acest punctaj, Moldova se clasează pe locul 33 printre 115 state, transmite IPN.
Clasamentul este realizat de către organizația non-guvernamentală internațională Budget Partnership, iar la nivel național – de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Într-o conferință de presă, Dumitru Budianschi, director de programe „Expert-Grup”, a precizat că cercetarea a cuprins documentele pe anul bugetar din 2015, 2016 şi proiectul de buget pentru anul 2017.
Punctajul Moldovei la capitolul transparență bugetară este cu 16 puncte mai mare decât media globală de 42 puncte. Acest rezultat indică faptul că țara oferă informații bugetare limitate, la fel ca și Slovacia și Polonia (59 de puncte), depășind însă Ucraina (54) și Ungaria (46), dar înregistrând un scor mai mic decât România (75 puncte din 100).
Cât privește supravegherea procesului bugetar efectuată de către Curtea de Conturi şi Parlament, Moldova obține un scor de 59 de puncte din 100, similar țărilor din regiune ca Turcia, Bulgaria, Croația, dar semnificativ mai mic decât vecinii noștri din Ucraina, care au înregistrat 83 de puncte la acest capitol.
În ceea ce privește nivelul de participare a cetățenilor în procesul bugetar, Republica Moldova a înregistrat un scor de 7 din 100 puncte posibile, însemnând că Guvernul nu reușește să implice cetățenii în procesul de elaborare a bugetului.
Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, şi-a exprimat convingerea că următorul clasament, cu siguranță, va avea rezultate mult mai bune. Potrivit lui, în anii precedenți procesul bugetar a fost puternic afectat de criza politică şi cea financiară. Totodată, au fost aprobate cu întârziere bugetele de stat, însă în anul 2017 au fost depuse eforturi substanțiale pentru aprobarea la timp a bugetului pentru 2018. Ministrul a mai spus că se va lucra la îmbunătățirea calității informației, la implicarea mai activă a cetățenilor, dar şi la aprobarea la timp a actelor bugetare.
Prezent la conferință, Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova, a remarcat că rezultatele cercetării nu sunt o surpriză pentru că o parte din ele au servit drept o condiție pentru acordarea asistenței UE. Aceste rezultate solicită mai multe recomandări specifice. Printre acestea se numără: îmbunătățirea calității informației bugetare, îmbunătățirea procesului de supraveghere bugetară din parte Curții de Conturi şi a Parlamentului, îmbunătățirea participării publicului în procesul bugetar. Procesele pentru îmbunătățirea gestiunii finanțelor publice trebuie să continue, iar partenerii europeni, dar şi reprezentanţii organizațiilor non-guvernamentale sunt gata să vină cu suport în acest sens. Marco Gemmer a mai spus că rezultatele acestei cercetări permit identificarea activităților pentru a obține un scor mai bun în cadrul următorului studiu.
Clasamentul Open Budget Index (Indicele Transparenței Bugetare) este realizat o dată în doi ani. La nivel regional, autorii cercetării menționează avansarea României în topul primelor 10 țări din lume, iar la nivel mondial cele mai mari progrese au fost înregistrate de Georgia, Iordania, Mexic și Senegal, grație eforturilor guvernelor, societății civile și mass-mediei active și implicate.