logo

Moldelectrica anunță despre limitarea capacității de transfer al energiei electrice


https://www.ipn.md/ro/moldelectrica-anunta-despre-limitarea-capacitatii-de-transfer-al-energiei-7966_1105816.html

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” anunță despre limitarea capacității de transfer al energiei electrice din sistemul electroenergetic național. În perioada 12-21 iulie, capacitatea pentru schimburi comerciale Moldova/Ucraina va fi limitată la valori de 0 MW pe ambele direcții. Decizia de a limita capacitatea de transport a energiei electrice prin liniile de înaltă tensiune a fost luată în urma majorării consumului de energie electrică în Republica Moldova, care inevitabil a dus și la schimbarea parametrilor tehnici, cauzate de condițiile meteorologice extreme și temperaturile ridicate din ultima perioadă, precizează Moldelectrica, citată de IPN.

„Temperaturile înalte determină creșterea rezistenței termice a conductoarelor, ceea ce duce la dilatarea acestora și, implicit, la schimbarea lungimii conductorului, reducând distanța pe verticală, până la sol. Aceste modificări fizice pot afecta stabilitatea structurală și funcționarea sigură a rețelei. Pentru a preveni riscurile asociate, inclusiv supraîncărcările și posibilele întreruperi, OTS a implementat măsuri de gestionare a capacității de transferˮ, precizează Moldelectrica într-un comunicat de presă.

În ultima săptămână, întreprinderea a înregistrat trei deconectări pe segmentul de linie electrică aeriană Vulcănești-MGRES. Aceste deconectări au fost condiționate de variațiile termice și solicitările mecanice accentuate asupra conductorilor. Pentru a asigura stabilitatea operațională și siguranța rețelei, în condițiile consumului de energie electrică majorat, cât și în condițiile generării limitate cauzate de temperaturile extreme, întreprinderea a fost nevoită să limiteze valorile capacității transfrontaliere.