logo

Modificările propuse la Codul de Executare conţin prevederi anticonstituţionale, CAPC


https://www.ipn.md/ro/modificarile-propuse-la-codul-de-executare-contin-prevederi-anticonstitutionale--7967_1009199.html

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului de Executare, propus de către un grup de deputaţi, respectă principiul de transparenţă, însă conţine prevederi care contravin Constituţiei, notează Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care a expertizat documentul.

Preşedintele CAPC, Galina Bostan, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că în urma unei expertize efectuate de către un grup de specialişti din Suedia s-a constatat că proiectul de lege conţine prevederi pozitive, cum ar fi reducerea onorariilor executorilor judecătoreşti în mod proporţional cu activitatea depusă de către aceştia şi în funcţie de modalitatea de executare a documentului executoriu de către debitor. Astfel, dacă debitorul execută hotărârea instanţei de judecată în termen de până la 15 zile de la intentarea procedurii de executare, onorariul executorului judecătoresc, plătit din contul debitorului, va fi redus cu 50%. Dacă debitorul nu execută hotărârea instanţei de judecată în 15 zile, onorariul executorului va fi de 100%.

Galina Bostan a spus că un alt element benefic este stabilirea plafonului maxim al  onorariilor încasate de executorii judecătoreşti şi acestea nu trebuie să depăşească suma de 500 de mii de lei. Legislaţia naţională nu conţine astfel de prevederi în prezent. „Ideea plafonării onorariului este salutabilă, dar sunt obiecţii de ce anume această sumă. Este nevoie de consultări publice cu societatea civilă, care să analizeze practica altor ţări şi să stabilească suma cea mai adecvată”, a mai spus preşedintele CAPC.

Expertul CAPC, Viorel Pârvan, a subliniat că sunt şi prevederi negative, precum excluderea din Codul de Executare a conceptul de executare benevolă a unei hotărâri judecătoreşti. Această reglementare este contrară jurisprudenţei Curţii Constituţionale, care s-a expus asupra acestui aspect anterior. Orice debitor trebuie să aibă şansă să execute benevol titlul executoriu într-un anumit termen după intentarea procedurii de executare şi, doar dacă nu-şi onorează angajamentul, se purcede la executarea silită.

Viorel Pârvan a specificat că autorii mai propun ca executorul să nu poată aplica, până la expirarea termenului de 15 zile, sechestru şi alte proceduri care oferă garanţii că hotărârea judecătorească va fi executată. „Executorii vor fi lipsiţi de acest drept şi sunt şanse că aceste hotărâri nu vor fi executate. CEDO a condamnat Republica Moldova la acest capitol. Neexecutarea hotărârii judecătoreşti este o limitare a dreptului persoanei la justiţie. Autorii nu au ţinut cont că sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului şi dreptul la proprietate. Considerăm că această prevedere va avea un impact negativ şi nu va îmbunătăţi procedura de executare”, a adăugat expertul CAPC.

Autorii proiectului de lege sunt deputaţii Simion Grişciuc, Lilian Zaporojan şi Andrei Vacarciuc, şi a fost examinat în prima lectură de către Parlament.