Modificările la plata concediului medical au fost votate în lectură finală
https://www.ipn.md/ro/modificarile-la-plata-concediului-medical-au-fost-votate-in-lectura-7966_995214.html
Deputaţii au votat în lectură finală proiectul de lege care îi obligă pe angajatori să plătească salariaţilor îndemnizaţia pentru 3 zile de concediu medical. Proiectul a fost susţinut de către majoritatea parlamentară, fără amendamentele propuse pentru patronii din agricultură, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, Vladimir Hotineanu, a spus că amendamentele au parvenit din partea Comisiei agricultură şi industrie alimentară. Însă, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, acestea au fost retrase de către.
Amendamentele prevedeau ca patronii din agricultură să plătească pe vechi o singură zi de concediu medical. Deputaţii care au înaintat propunerea şi-au argumentat-o prin faptul că în agricultură, pe lângă asociaţiile agricole sunt şi gospodării ţărăneşti, unde persoana este şi salariat, şi angajator. „Comisia agricultură şi industrie alimentară a Parlamentului a solicitat ca aceste trei zile pentru agricultori să nu fie plătite din contul angajatorului. Amendamentul nu a fost luat în consideraţie deoarece contribuţiile agricultorilor la fondul de asistenţă socială este de 70%, iar înapoi statul le întoarce 57% şi atunci nu mai pot fi aceste facilităţi”, a declarat Vladimir Hotineanu.
Până în iulie 2010 concediul medical era plătit în întregime din fondurile asigurărilor sociale. Pentru a reduce cheltuielile publice în cazurile de incapacitate temporară de muncă, s-a luat decizia ca prima zi de concediu să şi-o asume persoana care se îmbolnăveşte, cea dea doua să fie plătită de către patron şi doar din a treia indemnizaţia să vină din buget. Noile modificări promovate obligă angajatorii să plătească salariaţilor 3 zile de concediu de boală, în loc de una, şi abia începând cu a ziua a cincea costurile vor fi finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Confederaţia patronatelor a criticat iniţiativa, spunând că această nouă lege va duce la diminuarea locurilor de muncă, deoarece agenţii economici nu vor putea suporta aceste cheltuieli în plus pentru concediile medicale ale salariaţilor.