logo

Modificările la Legea bugetului, aprobate în prima lectură


https://www.ipn.md/ro/modificarile-la-legea-bugetului-aprobate-in-prima-lectura-7965_1076067.html

Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost aprobat de parlamentari în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 10 septembrie. Pentru modificarea acestuia au votat majoritatea deputaților. Proiectul prevede diminuarea la venituri a bugetului de stat pentru anul 2020, cu 649,5 milioane de lei până la 37 201,5 milioane de lei, și la cheltuieli – cu 1 856,7 milioane de lei până la 53 200,9 milioane de lei. Respectiv, deficitul se diminuează cu 1 207, 2 milioane de lei: de la 17 206, 6 milioane de lei până la 15 999,4 milioane de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut, transmite IPN.

Potrivit viceprim-ministrului, ministru al finanțelor, Serghei Pușcuța, printre factorii de bază care au determinat modificările operate sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici, evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților naturale, dar și reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare. Tot aici se înscrie suportul suplimentar pentru agricultori prin rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA); ajustarea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) și Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Igor Munteanu, Fracțiunea ACUM , Platforma DA, a declarat că, aceasta, a treia rectificare de buget este foarte politizată. Guvernul propune o reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,86 de miliarde de lei sau cu 570 de milioane mai mult față de ultima rectificare. „Rectificările confirmă că acest Guvern din păcate a eșuat să atragă resursele financiare necesare pentru a finanța măsurile anti-criză de care are nevoie Republica Moldova, astfel încât singura soluție care îi vine în minte actualului Guvern este să rupă din bugetele sociale care și așa abia respiră”. Igor Munteanu a mai spus că redistribuirea finanțelor în condiții de austeritate nu sunt nici echitabile, nici corecte.

Andrian Candu, deputat din partea Grupului parlamentar Pro Moldova, a afirmat că prin propunerea de buget cu care a venit Guvernul, deputații sunt puși în situația de a alege între două rele: între un rău mai mare și unul mai mic. Pe de o parte, nu poate să nu fie votat bugetul modificat în prima lectură pentru că prevăd și elemente mici, dar sociale, inclusiv 900 de lei pentru pensionari. În același timp, acest buget este unul politic, care arată ineficiența guvernării actuale. Deputatul mai crede că în situație de criză pandemică, atunci când educația și sănătatea are nevoie de cea mai multă susținere, nu e bine să se taie 500 de mii de lei anume din domeniul sănătății.

Deputata din partea Partidului Democrat, Monica Babuc, a declarat că proiectul rectificării bugetului de stat conține micșorări esențiale pe toate domeniile, ceea ce nu bucură, dar, totodată, anume în aceste condiții a avut loc o activitate pe platforma parlamentară unde au participat patru partide, care au discutat câteva probleme ce ține de actualitate: pandemia, redeschiderea anului școlar, organizarea alegerilor libere și corecte și situația din agricultură în urma secetei hidrologice. În aceeași ordine de idei, politiciana a apreciat munca Ministerului Educației Culturii și Cercetării în respectiva perioadă pandemică.

Petru Burduja, deputat din partea Partidului Socialiștilor, consideră că, dacă nu se anula creditul rusesc de 200 de milioane de euro, erau să ajungă bani pentru toți. Acesta a făcut apel la deputați să nu facă declarații populiste. El îndemnat deputații să se unească pentru a depăși criza pandemică mai ușor.

Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Potrivit autorilor, toți parametrii reevaluați au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI) în cadrul discuțiilor privind noul Program al FMI pentru Moldova. Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale arată că legile bugetare anuale se examinează și se adoptă în două lecturi.