Un nou proiect de lege pentru modificarea Legii procuraturii a fost înregistrat în Parlament. Despre asta a anunțat președinta Comisiei juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, pe Facebook. „Scopul acesteia (a inițiativei, n.r.) este să permitem accesul la funcția de procuror general și procurori-șefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obținut experiența necesară prescrisă de lege (fie în calitate de avocat, procuror sau judecător), atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, sper că, în momentul anunțării concursului pentru aceste funcții, vom avea cetățeni de-ai noștri care activează peste hotare, dar vor sa contribuie la combaterea criminalității și corupție și care au experiența necesară să aplice la concurs”, a precizat parlamentara, citată de IPN.
Prin același proiect de lege, este propusă instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori-șefi ai procuraturilor specializate, care, deși nu va limita mandatul CSP, va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților în concurs.
Ultimele modificări la Legea procuraturii au fost votate și promulgate acum două luni. Acestea vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. Dacă comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune șefului statului eliberarea sa din funcție. Totodată, a fost modificată și componența CSP. Numărul membrilor a descrescut de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia și a președintelui Uniunii Avocaților.