Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei din 30 septembrie mai multe modificări care vizează, în principal, metoda de calculare a venitului şi lista indicatorilor de evaluare a bunăstării pentru acordarea ajutoarelor sociale. Scopul anunţat al modificărilor propuse este eficientizarea mecanismului de implementare a Programului de ajutor social şi susţinerea familiilor defavorizate, transmite IPN.
„Este necesar să susţinem familiile defavorizate în care sunt membri salariaţi şi să încercăm să-i motivăm să nu părăsească locul de muncă în favoarea ajutorului social, susţinându-i astfel să-şi asigure cu eforturi proprii un trai decent şi a nu crea dependenţa acestora faţă de sistemul de asistenţă socială. În acest sens, propunem majorarea ignorării din salariu de la 120 lei, stabilit în acest moment, la 200 lei pentru fiecare membru salariat din familie”, a declarat ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga.
De asemenea, ministrul a propus şi modificări privind ajutoarele financiare pentru familiile cu copii şi pensionari. „Venim cu propuneri întru susţinerea familiilor cu copii prin ignorarea indemnizaţiilor pentru îngrijirea/creşterea copiilor până la 1,5 ani/3 ani. Pentru susţinerea pensionarilor noştri şi încadrarea unui număr mai mare a acestora în cadrul acestui program, noi propunem ignorarea ajutorului financiar acordat în calcularea venitului. Acest tip de susţinere este o practică pe larg utilizată şi în alte state în partea ce ţine de prestaţiile pentru sărăcie”, a explicat Valentina Buliga.
Totodată, conform propunerilor aprobate, va fi modificată şi lista indicatorilor de evaluare a bunăstării, pentru a evita situaţiile de neacordare a ajutorului financiar familiilor sărace. Astfel din indicatorii de evaluare a bunăstării familiei au fost excluşi televizorul color, frigiderul, aspiratorul, maşina de spălat simplă. „Această modificare va permite intrarea în sistem a mai multor familii social vulnerabile”, a subliniat ministrul.
Conform Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, implementarea propunerilor înaintate se încadrează în limita plafonului stabilit în bugetul de stat şi nu vor fi necesare mijloace financiare suplimentare pentru anul 2014 şi 2015.
Pentru a intra în vigoare, iniţiativa urmează să fie susţinută şi de Parlament.