Modificări în decernarea Premiilor de Stat
https://www.ipn.md/ro/modificari-in-decernarea-premiilor-de-stat-7967_969794.html
Banii necesari pentru decernarea Premiului de Stat şi de activitatea Consiliului naţional pentru decernarea premiului vor fi gestionaţi de Aparatul Guvernului. O modificare în acest sens referitor la hotărârea de Guvern ce se referă la acordarea Premiului de Stat a fost publicată în ultimul număr al Monitorului Oficial, transmite Info-Prim Neo.
În regulamentul cu privire la Premiul de Stat se stipulează că acesta este decernat cetăţenilor moldoveni pentru realizări remarcabile cu impact considerabil asupra dezvoltării progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale.
Pentru decernarea Premiului de Stat pot fi propuse persoane ale căror lucrări ştiinţifice, de producere şi de creaţie au fost publicate, făcute cunoscute sau aplicate în practică până la data demarării concursului. Nu se acceptă la concursul pentru decernarea Premiului de Stat lucrările deja premiate cu distincţii similare.
Înaintarea lucrărilor pentru decernarea Premiului de Stat se face de către colegiile ministerelor, consiliile ştiinţifice ale instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, consiliile uniunilor de creaţie şi senatele instituţiilor de învăţământ superior.
Candidaţii la decernarea Premiului de Stat sunt aleşi prin vot secret.
Premiul de Stat constă din diplomă, insigna de onoare, adeverinţa Laureatului Premiului de Stat şi recompensa bănească corespunzătoare. Una şi aceeaşi persoană nu poate fi inclusă concomitent în componenţa mai multor colective de pretendenţi la Premiul de Stat. Premiul are caracter personal. Dacă rolul decisiv în realizarea lucrării înaintate aparţine câtorva persoane, Premiul de Stat va fi decernat colectivului de candidaţi, constituit din cel mult zece persoane. Recompensa bănească se împarte egal între laureaţi, iar diploma, insigna de onoare şi adeverinţa sunt înmânate fiecăruia.
În regulament se menţionează că se admite decernarea Premiului de Stat post-mortem. Diploma, insigna şi recompensa bănească ale laureatului decorat post-mortem sunt transmise moştenitorilor sau, în lipsa acestora, instiuţiei care a înaintat lucrarea, iar recompensa bănească se realocă bugetului de stat .