logo

Modificarea sistemului electoral are nevoie de consens politic larg, Igor Boțan


https://www.ipn.md/ro/modificarea-sistemului-electoral-are-nevoie-de-consens-politic-larg-igor-botan-7978_1033257.html

Pentru modificarea sistemului electoral este nevoie de consens politic larg, a declarat pentru IPN Igor Boţan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT. Potrivit lui, doar suspiciunile că cineva încearcă să modifice sistemul electoral pentru a beneficia de acest lucru anulează legitimitatea schimbărilor propuse.

Igor Boţan a descris principalele caracteristici ale celor trei sistemele electorale de bază - majoritar, proporţional şi mixt, afirmând că atunci când se alege un sistem electoral este necesar consensul larg al clasei politice.

Astfel, sistemul majoritar pur presupune alegerea celor 101 de parlamentari în circumscripţii uninominale. Sistemul proporţional, în vigoare în Moldova, presupune alegerea deputaţilor pe liste propuse de partidele politice. Sistemul mixt presupune alegerea unui număr de parlamentari pe liste de partid, iar altă parte din deputaţi vor ajunge în legislativ în urmă votării lor în circumscripţii.

Igor Boţan afirmă că cele 3 sisteme electorale au 11 variaţii de bază, iar variaţii în total ale sistemelor electorale sunt peste 100.

Întrebări către iniţiatorii modificării sistemului electoral

Referindu-se la modificările propuse în domeniul sistemului electoral, Igor Boţan afirmă că iniţiatorii trebuie să răspundă la o serie de întrebări: Ce fel de regim politic va avea Moldova, deoarece sistemul electoral are implicaţii asupra regimului politic? Va rămâne Moldova o ţară parlamentară sau se va transforma într-una semi-prezidenţială sau una prezidenţială? Ne trebuie partide care să reprezinte o societate divizată, cu nuanţe, sau nu? Directorul executiv ADEPT afirmă că modificarea sistemului electoral trebuie să ţină cont de dreptul minorităţilor şi problemele de gen. În plus, recomandările Comisiei de la Veneţia spun că în schimbarea sistemului electoral este nevoie de consens politic larg, pentru a evita deranjuri majore în societate.

Potrivit lui, există experienţa internaţională referitor la cum pot fi pedepsiți deputații traseişti sau cei care nu-şi îndeplinesc obligaţiunile, în cadrul sistemului proporţional. Însă Partidul Democrat care dorește să schimbe sistemul electoral pentru a combate traseismul politic este cel mai mare beneficiar al acestui fenomen.

Igor Boțan spune că partidele trebuie să decidă cum îi va reprezenta pe cetăţeni după preferinţele politice ale acestora. Potrivit lui, poţi să pui accentul pe stabilitatea guvernului, dar dacă nu-i reprezinţi pe oameni aşa cum se cuvine, ei se pot revolta şi stabilitatea dispare.

Caracteristici ale sistemelor electorale

Igor Boțan afirmă că în landul german Bavaria este în vigoare sistemul proporţional la fel ca în Republica Moldova, doar că listele de candidaţi sunt deschise, astfel încât cetăţenii îşi aleg partidul, iar în cadrul listei deschise cetăţenii formează ordinea candidaţilor propuşi de partide.

Actualul sistem electoral din Moldova a fost folosit pentru a alege 8 parlamente. Acest sistem a fost introdus pentru a rezolva elegant reprezentarea preferinţelor politice a tuturor, inclusiv a votului cetățenilor din Transnistria în secţiile speciale, ale celor din diasporă. Legea a fost modificată astfel încât să fie reprezentate şi femeile, cel puţin 40%. În sistemul proporţional nu există voturi pierdute, deoarece fiecare partid este reprezentat în Parlament în măsura în care a fost votat.

Igor Boţan se întreabă care este motivul pentru a schimba acum sistemul electoral în vigoare și care vor fi consecințele?

Sistemul proporţional este unul ieftin comparativ cu sistemul majoritar sau mixt, deoarece, în ultimele două cazuri, deputaţii care vor merge în Guvern vor elibera locuri în Parlament şi pe locurile respective trebuie organizate noi alegeri în circumscripţiile rămase fără deputaţi. În Ucraina, în anumite perioade, s-a ajuns ca circa 1/3 din locurile de deputaţi să nu fie ocupate după ce deputații aleși au mers în Guvern sau în alte funcţii. În asemenea cazuri apare problema cvorumului şi aici va fi pedepsită majoritatea parlamentară care va avea mai multe goluri în circumscripțiile uninominale.

Sistemul majoritar este unul cu foarte multe voturi pierdute, spune Igor Boţan. De exemplu, se poate reduce dramatic reprezentarea în Parlament a unioniştilor care sunt distribuiţi relativ uniform în ţară, existând șanse minime ca această opţiune politică să mai poată fi exprimată direct.

Sistemul uninominal are avantajul că este foarte simplu, dar care se poate transforma în dezavantaj. Aceasta pentru că cetăţeanul are un buletin de vot în care îi sunt propuse nişte nume spre vot, el știe foarte clar cu cine va vota, dar nu ştie cine va câştiga, astfel încât într-un final segmente politice întregi pot rămâne nereprezentate.

Igor Boţan afirmă că există un şir de lucruri interconectate care trebuie rezolvate pentru a se putea discuta despre un sistem electoral nou. Cei care propun modificarea trebuie să explice ce urmăresc până la urmă? Ce regim politic este cel mai bun pentru Moldova pentru a putea alege sistemul electoral potrivit? Ce sistem de partide va exista pentru a obţine o armonie între sistemul electoral, sistemul de partide şi regimul politic? Potrivit lui, ceea ce îngrijorează societatea este că lucrurile în legătură cu schimbarea sistemului electoral au fost prezentate foarte neclar.

Dan Caranfil, IPN