logo

Modificarea legislației pentru a exclude ziua tăcerii la alegeri este manipulatorie, opinie


https://www.ipn.md/ro/modificarea-legislatiei-pentru-a-exclude-ziua-tacerii-la-alegeri-este-7978_1045185.html

Inițiativa de a exclude ziua tăcerii la alegeri este una manipulatorie. Proiectul de lege face cumva aluzie la faptul că la ultimele alegeri locale din municipiul Chișinău a fost făcută agitație electorală de către candidatul Andrei Năstase, ceea ce nu s-a întâmplat. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Ora expertizei” la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Valeriu Pașa, expert al comunității WatchDog, consideră că examinarea legislației electorale prin prisma agitației electorale în ziua alegerilor a fost făcută mai mult de ochii lumii și normele de drept au fost modificate pentru a demonstra partenerilor de dezvoltare că nu se va repeta situația care a avut loc la alegerile locale în municipiul Chișinău, când a fost anulat scrutinul pe motiv că Andrei Năstase, candidatul PPDA și PAS, ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Potrivit lui, modificarea este manipulatorie pentru că, de facto, în ziua alegerilor locale nu a avut loc agitație electorală, dar îndemnul cetățenilor de a merge la vot. „Prin acest proiect de lege se face cumva aluzie că, totuși, a fost agitație ceea ce este o aberație și o manipulare”, spune Valeriu Pașa.

Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, consideră că norma ăn vigoare privind interzicerea agitației electorale în ziua alegerilor naște imprevizibilitate pentru că, având în vedere că la următoarele alegeri parlamentare se vor alege și candidații pe circumscripții, cu ușurință cineva poate organiza o provocare pentru a scoate din cursă sau a anula rezultatele unui candidat sau altul. „Procesul electoral ar urma să fie liberalizat la maxim. Orice normă restrictivă naște imprevizibilitate. Orice normă care cumva ar putea să limiteze anumite drepturi oricum o va utiliza guvernarea în așa fel încât ea să producă chiar și efecte antidemocratice”, menționează Fadei Nagacevschi.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că există un interes , iar cadrul legal deservește acest interes politic. În opinia lui, alegerile primarului au fost anulate sub un pretext foarte neconvingător. „Credeți că, dacă n-ar fi existat această normă în legislație, domnului Năstase i-ar fi fost permis să devină primarul orașului Chișinău? Eu cred că nu. Eu cred că s-ar fi găsit un alt pretext în legislație care deservește anumite interese politice. Și interesul politic a fost ca domnul Năstase să nu fie primar de Chișinău pentru că asta prezintă un pericol pentru actuala guvernare”, spune Vlad Kulminski.

Miercuri, 7 noiembrie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a avizat inițiativa legislativă de a modifica un articol din Codul Electoral pentru a exclude „ziua tăcerii”, adică ziua dinaintea alegerilor, când este interzisă agitația electorală. Problema a apărut după ce instanțele de judecată au invalidat alegerile primarului general al mun. Chișinău pe motiv că liderul PPDA Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua când aceasta este interzisă de legislație.