logo

Modificarea Constituției înainte de alegerile parlamentare este ireală, opinie


https://www.ipn.md/ro/modificarea-constitutiei-inainte-de-alegerile-parlamentare-este-ireala-opinie-7965_1036949.html

Procedura de modificare a Constituției, prin introducerea unei referințe care să indice că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană, nu este atât de simplă, chiar dacă va exista numărul necesar de deputați în Parlament care vor vota pentru aceasta. Proiectul trebuie să treacă prin Curtea Constituțională și trebuie expediat președintelui pentru promulgare. Declarația a fost făcută de secretarul șeful statului Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV, transmite IPN.

Potrivit lui, cel mai probabil în legislativ va exista numărul necesar de deputați care să voteze pentru această inițiativă. „Eu cred că până la alegerile parlamentare anticipate sau ordinare modificarea, practic, este ireală. Desigur, dacă nu vor iniția procedura de impeachment în adresa șefului statului”, spune Ion Ceban.

În opinia lui, din lipsa rezultatelor reale în interiorul țării, guvernarea trebuie în permanență să confrunte jucătorii externi, de aceea a venit cu această inițiativă. „Orice inițiativă de acest fel, care are consecințe naționale, nu poate fi analizată fără opinia poporului”, a afirmat Ion Ceban.

Referitor la referendumul pentru demiterea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, Ion Ceban a menționat că ar putea exista diferite impedimente pentru desfășurarea lui, în particular, în ceea ce ține de birourile electorale și listele de alegători. „Pentru ca primarul să fie înlăturat din funcție în totalitate și să nu mai poată candida la acest post trebuie să voteze atâția oameni câți au votat pentru numirea lui în funcție, plus încă un om”, a spus Ion Ceban.

În opinia lui Ion Ceban, dacă referendumul nu va fi validat din insuficiență de alegători sau din alte motive, peste două săptămâni Dorin Chirtoacă va reveni în funcția de primar.

Liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunțat, marți, 12 septembrie, că PDM va iniția procedura de modificare a Constituției Republicii Moldova, prin introducerea unei referințe care să indice că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. În același timp, Partidul Socialiștilor a emis o declarație prin care condamnă inițiativa PDM, pronunțându-se, la rândul său, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică. 

Marți, 12 septembrie, Consiliul municipal Chișinău a stabilit data referendumului local de revocare din funcție a primarului general Dorin Chirtoacă. Locuitorii capitalei și cei din suburbii vor fi așteptați la urne în data de 19 noiembrie. Decizia s-a luat cu 26 de voturi din totalul de 51 de consilieri. Inițiativa vine din partea Partidului socialiștilor din Republica Moldova.