logo

Modificarea Codului Electoral are nevoie de consens, expert


https://www.ipn.md/ro/modificarea-codului-electoral-are-nevoie-de-consens-expert-7965_1033887.html

În situația în care există o societate foarte polarizată, în care rezultatele alegerilor din 2014 sunt unele, iar componența de astăzi a Parlamentului e alta, este important să se găsească un consens, cât mai larg cu putință, în privința oportunității, dar și modului de modificare a Codului Electoral. Despre aceasta a vorbit Martin Sieg, directorul reprezentanțelor din România şi din Republica Moldova ale fundației Konrad-Adenauer-Stiftung, la conferința internațională „Schimbarea sistemului electoral: Pro sau Contra”, desfășurată la Chișinău, transmite IPN.

Martin Sieg a subliniat că pentru orice țară Codul Electoral este de o importanță crucială şi, alături de Constituție, este unul din principalele elemente ale unei democrații. Iată de ce este atât de important să se găsească un consens cât mai larg posibil în această privință. Martin Sieg a subliniat că nu există o regulă absolută pentru determinarea sistemului electoral cel mai bun. Se exemplu, sistemul german sau britanic, niciunul din ele s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine în Moldova.

Coordonatoarea de programe Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, Ana Mihailov a menţionat că schimbarea sistemului electoral este una dintre cele mai responsabile decizii pentru o democrație, pentru că are efecte majore asupra vieţii politice a unei ţări. Experiența statelor occidentale arată că sistemele electorale ale acestora s-au schimbat rareori şi aceasta pentru că exista o înțelegere comună că este un subiect destul de sensibil. Pentru a schimba un sistem electoral este nevoie de consens politic larg. Este nevoie inclusiv a opoziţiei politice.

Ambasadorul Republicii Federale Germane în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a spus că orice democrație are nevoie de un teren și reguli de joc stabile. Iar schimbarea acestor reguli e o chestiune foarte sensibilă. „E vorba de o schimbare politică majoră. Iată de ce acest lucru trebuie să fie realizat într-un mod democratic, dacă pretindem că suntem într-o democrație. În acest sens, Comisia de la Veneția a recomandat Moldovei să creeze un consens larg pe acest subiect în rândul partidelor politice, actorilor relevanți ai societății civile, dar și a societății în general”, a menționat diplomatul.  

„Este important ca dezbaterea să fie ghidată de întrebări ce țin de funcționalitate. Și în acest context, există o întrebare care merită atenție: e posibil să dezvolți partidele politice atunci când ele nu se manifestă în mod satisfăcător? Să dezvolți partidele politice nu înseamnă să recrutezi cât mai mulți membri, ci să creezi democrație internă și să edifici partidele pe o temelie ideologică, un program, să creezi loialități față de partid nu în baza relațiilor personale, ci în baza unui devotament comun pentru un scop comun”, a notat diplomatul german.

Conferința internațională „Schimbarea sistemului electoral: Pro și Contra” a fost organizată la sfârșitul săptămânii trecute la Chișinău de Fundația Kondrad-Adenauer Stiftung și Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în parteneriat cu Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul (IDIS Viitorul).