logo

Modernizarea înseamnă lupta cu moduri de gândire perimate, Iurie Leancă


https://www.ipn.md/ro/modernizarea-inseamna-lupta-cu-moduri-de-gandire-perimate-iurie-leanca-7965_1016686.html

Modernizarea ţării înseamnă transformarea ei după modelele vestice, europene, iar acest fapt include o regândire a relaţiilor dintre stat şi societate şi renunţarea sau abandonarea unor moduri de a gândi perimate. Declaraţia a fost făcut de prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul dezbaterii „Pârghiile de control ale societăţii asupra guvernării înainte, în timpul şi după alegeri: tradiţii, practici locale şi standarde europene”, a 35-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia IPN şi Radio Moldova.


„Noi discutăm despre cum reuşim noi să instaurăm şi o altă cultură în politica din Republica Moldova, un nivel de responsabilitate a celor care şi-au asumat actul guvernării, o altă formulă de interacţiune cu societatea şi reprezentanţii societăţii civile”, a explicat premierul.

„Trebuie să serveşti cetăţeanul şi deseori trebuie să-l duci într-o anumită direcţie, chiar dacă nu neapărat o bună parte din societate vrea să meargă în această direcţie, fiindcă modernizarea despre care vorbim noi înseamnă, în acelaşi timp, depăşirea anumitor formule sau feluri perimate de a gândi, perimate sau neperimate, lupta cu conservatorismul din noi care uneori este pozitiv, alteori mai puţin pozitiv”, a declarat premierul Iurie Leancă.

Deşi a recunoscut faptul că modelul valoric estic este agreat de o bună parte din societate, Iurie Leancă a reiterat că modernizarea ţării, inclusiv din punct de vedere al mentalităţii, trebuie să urmeze modelul vestic. „De ce noi atât de mult ne dorim să preluăm acest model vestic, inclusiv pe controlul din partea societăţii? Fiindcă sistemul politic, dar şi cel economic, social, occidental, european, a asigurat un lucru foarte important: faptul că omul cu drepturile lui, libertăţile lui, aspiraţiile lui, este în centrul activităţii statului, a instituţiilor statului, şi nu invers. Iată astfel de model ne dorim şi când vom asigura un astfel de model, inclusiv de control din partea societăţii, care e compusă din indivizi, va fi unul mai eficient”, a declarat prim-ministrul.

În context, Iurie Leancă şi-a exprimat încrederea că în ultimii cinci ani au fost făcuţi mulţi paşi înainte pe segmentul relaţiei dintre guvern şi societatea civilă. „Sunt absolut convins că, totuşi, în raport cu anul 2010, când am avut ultimele alegeri, societatea, instituţiile statului s-au mai maturizat. Eu sunt convins că noi am putut găsi în această perioadă anumite formule de interdependenţă şi comunicare dintre societatea civilă şi guvern”, a declarat Iurie Leancă.

Dezbaterea din 19 noiembrie este a 35-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.