logo

Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/modelul-estic-si-modelul-vestic-pentru-moldova-diferente-avantaje-dezavantaje-sa-7978_1036967.html

Procesul de alegere între modelele Estic și Vestic stă la baza multor procese social-politice din societatea moldovenească, dar și se află sub influiența altor multe proceste din interiorul și exteriorul Republicii Moldova. Disputele privind orientarea strategică a Republicii Moldova au căpătat recent o nouă amploare, inclusiv prin propunerea de a include în Constituție o referință privind integrarea europeană în calitate de orientare strategică a țării, dar și prin reacția dură a oponeților acestei idei. Starea de lucruri din societate în contextul noilor inițiative a fost obiect de discuție în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că Republica Moldova oscilează între Est și Vest și este o ”cruce” pe care poporul moldovenesc o duce în virtutea mai multor circumstanțe. Potrivit lui, fiind un stat mic, Moldova, este de fapt o insulă între două plăci tectonice: europeană și euro-asiatică, iar atunci când aceste plăci tectonice oscilează, mica insula este impusă să reacționaze sau chiar poate fi strivită . De aceea, este oarecum de înțeles de ce Moldova oscilează între Est și Vest. Expertul a făcut referință la multe din actele oficiale, semnate de către guvernările care s-au perindat în perioada independenței țării, dar care, în ansmblu demonstrează că orientarea a fost în proporție de 60 la 40 la sută în favoarea direcției europene de dezvoltare. ” Cu toate acestea, din păcate, timp de ultimii opt ani, cei care ne-au promis integrarea în UE au reușit să producă multe lucruri interesante, dar ceea ce au comis până acum a adus la reducerea nivelului de susținere a integrării în UE de la 70% la 40%. După ce cetățenii au fost dezamăgiți, cum să le insufli ideea integrării în UE ca aceasta să nu fie contestată?, se întreabă expertul permanent al proiectului.

În aceeași ordine de idei, deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Golovatiuc, a spus că Moldova nu trebuie să aleagă între un model Estic sau Vestic, ”inexistente dup părerea sa”. În opinia deputatului socialist, Moldova trebuie să aibă modelul moldovenesc de dezvoltare, care să se axeze pe standarde de calitate, asigurare socială a cetățenilor etc. „Trebuie să preluăm tot ce e mai bun din Occident și Orient, lucruri ce funcționează bine, însă Moldova trebuie să meargă pe o cale proprie, să dezvolte economia în așa fel ca aceasta să răspundă realităților de aici”, a spus deputatul, subliniind că deseori sunt aprobate legi ce corespund normelor europene, dar în final acestea nu funcționează în realitățile Republicii Moldova pentru că este nevoie de un model individual de dezvoltare al statului.

Vicepreședintele Partidului Politic „Partidul Nostru” Ilian Cașu a spus că partidul pe care îl reprezintă optează pentru un model pro-Moldova, ce presupune un stat funcțional, bazat pe valorile democrației, ale statului de drept și respectarea drepturilor omului. „Conceptul de integrare în Uniunea Europeană trebuie raportat la situația politică din Moldova și bunăstarea cetățenilor. Pentru că de când au venit partidele cu eticheta pro-europeană, banii primiți din partea UE au fost acordați pentru cetățeanul de rând, dar, vorbind ipotetic, dacă banii nu s-ar fi furat, Moldova era în altă situație decât cea de acum”, a declarat vicepreședintele PPPN.

Sergiu Sîrbu, deputat Partidului Democrat din Moldova, formațiune ce a anunțat că va iniția procesul de modificare a Constituției prin introducerea unei referințe care să indice că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană, a subliniat că guvernarea vrea să elimine orice speculații și scindarea din societate să dispară referitor la parcursul țării. „De aceea, vrem să transpunem decizia Curții Constituționale din 9 septembrie 2014, prin care se constată că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova, în Constituție, nimic mai mult”, a menționat deputatul PDM. Sergiu Sîrbu a precizat că, totodată, guvernarea își dorește să fie partener bun cu toată lumea, inclusiv cu statele CSI.

Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a spus că ceea ce contează sunt valorile democratice, care sunt temelia Uniunii Europene, cum ar fi: statul de drept, competiția politică, libertatea presei, instituții funcționale și nepolitizate, justiție neselectivă. „Or, ceea ce vedem de la partidul care a descoperit această mare găselniță de a amenda Constituția și de a stipula ireversibilitatea vectorului european, este lipsa de a combatere a corupției, care mai mult seamănă cu un pescuit de ochii lumii, or, acestea nu sunt valorile UE. Oamenii din păcate mor în detenție, lucruri ce de asemenea nu sunt valori europene”, a precizat Mihai Popșoi.

Dezbaterile publice cu tema: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”, constituie ediția a 77-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.