logo

Modalităţile de export ale produselor vegetale moldoveneşti discutate cu Rosselhoznadzor


https://www.ipn.md/ro/modalitatile-de-export-ale-produselor-vegetale-moldovenesti-discutate-cu-rosselh-7966_1014525.html

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova (ANSA) a avut o discuţie cu administraţia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, Rosselhoznadzor al Federaţiei Ruse, în cadrul unei videoconferinţe. Părţile au discutat despre implementarea unui sistem de trasabilitate a produselor de origine vegetală care urmează să fie exportate în Federaţia Rusă.

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, a declarat pentru IPN că mecanismul de trasabilitate a produselor alimentare este implementat în prezent în Federaţia Rusă şi statele din cadrul Uniunii Vamale şi a fost propus şi Republicii Moldova ca stat care exportă produse de origine vegetală în Federaţia Rusă. Astfel, Republica Moldova urmează să implementeze sistemul cu numele „Mercurii” care încă se testează în Federaţia Rusă.

Ion Sula a precizat că sistemul de trasabilitate presupune posibilitatea de verificare a produselor, inclusiv unde au fost produse, procesate, împachetate, cu ce au fost transportate şi la care agent economic etc. Sistemul respectiv este deja aplicat şi în statele Uniunii Europene, în acest context şi Republica Moldova intenţionează să instaleze pe intern un astfel de sistem, care este în proces de elaborare.

Totodată, directorul general ANSA a spus că un alt aspect discutat cu partea rusă a vizat introducerea de la 1 septembrie anul curent, în Uniunea Vamală, a unor noi tipuri de certificate sanitar veterinare.

„Deja am pregătit tipurile de certificate noi şi urmează în perioada imediat următoare să le transmitem în Federaţia Rusia ca să ia cunoştinţă de ele ca de la 1 septembrie să fie recunoscute de către Federaţia Rusă”, a mai spus directorul ANSA.

Ion Sula a subliniat că odată cu implementarea sistemului de trasabilitate a produselor  de origine vegetală, certificatele sanitar veterinare vor fi completate în format electronic.  „Noile certificate sunt elaborate conform cerinţelor Rosselhoznadzor, trebuie să conţină minimum 4 semne de protecţie”, a adăugat Ion Sula.

Acesta a dat asigurări că certificatele sanitar veterinare noi vor avea aceleaşi costuri şi procedura de obţinere va fi aceeaşi până la implementarea noului sistem de trasabilitate a produselor. Astfel, Rusia îşi propune ca din 2017 toate ţările care exportă în Rusia să treacă la sistemul de trasabilitate a produselor, iar acţiunile în acest sens până la acea perioadă sunt voluntare.